Duitslandweb logo Duitslandweb

Kanselier Scholz voor kort werkbezoek in de VS

Kort nieuws - 8 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) reist vandaag voor de derde keer in zijn ambtstermijn naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met president Joe Biden. Ook zal hij met hooggeplaatste Democratische en Republikeinse Congresleden spreken. 

In november zijn de presidentsverkiezingen in Amerika. Duitsland wil op een mogelijke overwinning van Donald Trump voorbereid zijn en anders dan in 2016 goede contacten hebben met een eventuele Republikeinse regering. Met datzelfde doel bezocht ook minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) de VS in september vorig jaar

Tijdens het 24-uur durende programma van Scholz is de oorlog in Oekraïne een belangrijk onderwerp. Duitsland heeft sinds het begin van de oorlog al bijna 30 miljard euro hulp aan Oekraïne geleverd of toegezegd. Daarmee is Duitsland na de VS de grootste ondersteuner van dat land. Scholz onderneemt op het gebied van het buitenlands- en vooral veiligheidsbeleid niet graag actie zonder het eerst met Biden te bespreken, schrijft Tagesschau. Juist in Washington blokkeren de Republikeinen momenteel verdere financiële hulp aan Oekranië. Scholz hoopt dat het Congres toch snel de noodzakelijke hulp mogelijk maakt, zei hij voor vertrek. 

Scholz zal direct na aankomst dineren met hooggeplaatste Congresleden. Hij wil nagaan hoe de parlementariërs denken over de hulp aan Oekraïne en de kwestie-Israël. Een ontmoeting met Trump staat niet op het programma. Lees meer bij Tagesschau

Luister ook naar Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker aan het DIA, bij radioprogramma Met het oog op morgen op Radio 1. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger