Duits samenspel in Europees Parlement
Nieuws

Achtergrond - 8 juli 2004

(8 juli 2004) De benoeming van José Manuel Barroso door het Europese Parlement tot voorzitter van de Europese Commissie is onderdeel van een afspraak tussen de christen-democratische en sociaal-democratische fracties. Sinds kort worden beide door Duitsers geleid. Steunen de sociaal-democraten de benoeming van Barroso als voorzitter van de Europese Commissie, dan krijgen zij Josep Borrell als nieuwe parlementsvoorzitter.

Op 22 juli zal het Europees Parlement zich uitspreken over de benoeming van de onlangs afgetreden Portugese minister-president Barroso als nieuw commissiehoofd. De christen-democratische Europese Volkspartij (EVP-ED)-fractie, aangevoerd door de Duitser Hans-Gert Pöttering, is er veel aan gelegen de stemming gunstig uit te laten vallen voor haar Portugese geestverwant. Op eigen kracht kan de EVP-ED met 279 van de in totaal 732 parlementszetels Barroso het voorzitterschap niet geven en zelfs de steun van de 67 zetels tellende liberale fractie is niet voldoende.

Het lijkt er nu op dat de EVP-ED een akkoord heeft gesloten met de sociaal-democratische fractie, die na de EVP-ED de grootste is. Wanneer de sinds kort door de Duitser Martin Schulz geleidde Partij van Europese Sociaal-Democraten (PES) Barroso's kandidatuur steunt, dan zal de EVP-ED ervoor zorgen dat de sociaal-democraat Borell de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement wordt. Volgens de afspraak zou Borell na tweeën-half jaar plaatsmaken voor een christen-democratische voorzitter. De politieke toekomst van Barroso is hiermee het onderwerp van een Duits samenspel. Een andere Duitser en leider van de Europese Groenen, Daniel Cohn-Bendit, heeft zich tegen de afspraak gekeerd, die hij een "olifantenbruiloft" noemde. Hij pleit voor een brede linkse meerderheid die Borell tot parlementsvoorzitter kiest en de Pool Geremek als zijn opvolger aanwijst.

Leidende parlementsleden van EVP-ED en PES hebben woensdag het bestaan van een uitruil van Barroso tegen Borell ontkend. Maar erg overtuigend klonk dat niet. Zo merkte Pöttering donderdag op dat een overeenkomst van de grote fracties over de nieuwe parlementsvoorzitter "een positieve uitwerking" op de uitverkiezing van Barroso zou hebben. Ook liet de leider van de christen-democraten doorschemeren dat een gedeelde termijn van het volgende parlementsvoorzitterschap hem een goed idee leek. Het feit dat Barrosso op vijf juli zijn ambt als minister-president van Portugal neerlegde, wijst erop dat hij zeker van zijn zaak is.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Abgeordnete dementieren Absprache

Süddeutsche Zeitung
Absprachen über Spitzenposten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger