Demonstratie tegen 'Sozialabbau' 
Nieuwsflash

Achtergrond - 2 april 2004

(2 april 2004) De voorzitter van de vakbond Verdi, Frank Bsirske, kondigde vanochtend stakingen aan. Hij is het niet eens met de deelstaten, die een 42-urige werkweek willen invoeren. Die maatregel gaat honderdduizend mensen hun baan kosten, aldus Bsirske. Morgen vindt er in Berlijn een grote demonstratie plaats tegen de afbreuk van de verzorgingsstaat.

Nieuwsflash

De gevolgen van hervormingsprogramma Agenda 2010 worden nu langzaam voelbaar, daarom zal de demonstratie van morgen meer mensen op de been brengen dan de demonstratie tegen de overheidshervormingen een jaar geleden. Uit een onderzoek van ZDF-Politbarometer beschouwt 64 procent van de Duitsers de hervormingsplannen als 'verkeerd'. In de afgelopen week hebben de deelstaten met toestemming van de CDU/CSU én de SPD het CAO-contract voor de werknemers in openbare dienst in het Westen van Duitsland opgeheven, omdat ze voor die werknemers, net als voor de ambtenaren, een arbeidstijdverlenging willen invoeren; dit zou de weg naar een arbeidstijdverlenging in het bedrijfleven vrij kunnen maken, waartegen de vakbonden zich hevig verzetten.

De Beierse regering besloot deze week dat de 42-urige werkweek voor ambtenaren nog dit jaar gerealiseerd wordt. Minister-president Edmund Stoiber (CSU) uitte de hoop dat de bedrijven snel zullen volgen. Daarmee haalde hij zich de woede van Bsirske op de hals. Hij beschuldigde de Beierse minister-president ervan met deze maatregel voor de overheidsambtenaren een doorbraak te willen forceren voor een arbeidstijdverlenging in de gehele economie. Dat is het "tegendeel van hetgeen we bij de huidige groei van de nationale economie en de conjuncturele crisis nodig hebben", aldus Bsirske.

Duitsland is niet het enige land dat de straat opgaat tegen de sociale hervormingen. In Oostenrijk wordt tegen de pensioenhervormingen geprotesteerd, in Italië tegen de veranderingen in het ontslagrecht, in Finland tegen de bezuinigingen op de werkloosheidsuitkeringen. De europeanisering van de economie leidt volgens dagblad Neues Deutschland tot een europeanisering van het protest.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bsirske droht mit Konflikt "in bisher nicht bekanntem Ausmaß

ZDF-Heute
Bsirske droht mit Streik in bisher nicht gekanntem Ausmaß

Die Welt
Verdi droht mit Streiks von bislang ungekanntem Ausmaß

Der Spiegel
"Konflikt in bisher nicht gekanntem Ausmaß"

Knapp zwei drittel der Deutschen sind reformunwillig

Frankfurter Rundschau
"Arbeit darf nicht arm machen"

Gewerkschaft droht mit massivem Streik

Neues Deutschland
Samstag gehört Europa uns!

Zie Dossiers
Strijd om economische hervormingen

Zie Actueel Uitgelicht
Vakbonden willen nieuwe partij

Valt de SPD uiteen?

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger