Stoiber gaat confrontatie met Merkel aan

Achtergrond - 9 oktober 2003

(9 oktober 2003) De partijvoorzitter van de CSU Edmund Stoiber heeft woensdag de belangrijkste hervormingsplannen van de Commissie Herzog afgewezen. Hij gaat daarmee de confrontatie aan met CDU-leider Angela Merkel die vorige week te kennen gaf de aanbevelingen van Herzog te zullen steunen.

Stoibers rivaal Angela Merkel

De CDU en CSU zijn zusterpartijen, die in de Bondsdag één fractie vormen. Angela Merkel schaarde zich vorige week in haar toespraak 'Quo vadis, Deutschland?' achter de belangrijkste aanbevelingen van de Commisie Herzog, te weten de invoering van een inkomensonafhankelijke premie in de gezondheidszorg en de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar. Stoiber ziet echter niets in deze voorstellen, die oud-bondspresident Roman Herzog opstelde als CDU-alternatief voor de hervormingsplannen van de regering. Hij houdt het huidige systeem daarentegen voor "ebenso sozial gerecht wie für reformfähig" en wil de prikkels van een vroegtijdige uittreding wegnemen, aangezien veel mensen tegenwoordig al voor hun 65ste met pensioen gaan. De verzorgingsstaat vormt volgens de Beierse minister-president een belangrijke bindende factor in Duitsland en het is zaak dat bij de hervormingen "het kind niet samen met het badwater wordt weggegooid."

Stoiber verzet zich niet alleen tegen de plannen van de Commissie Herzog. De hervormingsvoorstellen van de vice-voorzitters van de CSU en CDU bekritiseerde hij weliswaar niet direct, maar hij kondigde aan dat de Beierse minister van Financiën Kurt Falthauser (CSU) werkt aan een tegenvoorstel voor belastinghervormingen. Op 17 november wordt dit voorstel samen met andere voorstellen van de CSU gepresenteerd. Verder weigerde hij samen te werken met de bondsregering voor een oplossing van de financiële problemen; de regering is daar alleen verantwoordelijk voor, aldus de Beierse politicus. Ook hier wijkt hij af van Merkel, die aangaf samen te willen werken met Schröder.

Angela Merkels nachtrust heeft vooralsnog niet geleden onder Stoibers uitlatingen. Zij verdedigt deze weken haar standpunt op regionale CDU-conferenties en twee van de zes conferenties hebben zich reeds achter haar geschaard. Ook kan ze rekenen op de steun van de regeringsleiders van Sachsen-Anhalt en Thüringen. Van Stoiber verwacht ze eerst concrete voorstellen, voordat ze met hem in discussie zal treden en ze blijft bij haar standpunt dat de Herzog-voorstellen de sociale zekerheid niet zullen schaden.

Zowel Stoiber als Merkel benadrukken dat ze open staan voor compromissen. Tegenstellingen tussen CDU en CSU leiden volgens Stoiber tot "Diskussion, nicht zur Konfrontation". Ook Merkel voorziet geen problemen. "Wie immer in der Geschichte von CDU und CSU werden wir auch hier zu gegebener Zeit auf einen gemeinsamen Weg finden", aldus de politica. Dit duidt erop dat beide politici het belang van een gezamenlijk CDU/CSU standpunt inzien voor een goede onderhandelingspositie ten opzichte van de regering.

Frankfurter Rundschau
Stoiber legt sich mit Merkel an

Die Welt
Stoiber geht auf Distanz zu Merkels Reformplänen

Süddeutsche Zeitung
Stoiber geht auf Konfrontation zu Merkel

"Unsozial ist es, die Augen zu verschließen"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Merkel fühlt sich bestärkt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger