Merkel: samenwerking met Schröder mogelijk

Achtergrond - 2 oktober 2003

(2 oktober 2003) Vanuit de gelederen van de CDU/CSU is verschillend gereageerd op de toespraak van partijleider Angela Merkel (CDU), waarin zij ondubbelzinnig haar steun uitsprak voor de hervormingsplannen die de Commissie Herzog in reactie op de regeringsplannen heeft opgesteld. Bondskanselier Schröder ziet mogelijkheden.

Er werd al langer uitgekeken naar de toespraak van Merkel - getiteld 'Quo vadis, Deutschland' - waarin ze voor het eerst een samenvattend concept voor de toekomst van Duitsland zou ontvouwen. Hierin legde zij grote nadruk op de vrijheid van het individu, één van de grondwaarden van de CDU, maar alle oren waren gericht op haar opvattingen over de voorstellen van de Commissie Herzog. En hierin stelde ze niet teleur: ze sloot zich "ausdrücklich" aan bij praktisch alle binnen de CDU omstreden voorstellen van de Commissie.

In reactie op de Agenda 2010 van Bondskanselier Schröder, is de CDU onder leiding van oud-bondspresident Roman Herzog onlangs met eigen hervormingsvoorstellen gekomen. De belangrijkste voorstellen van deze Commissie Herzog voorzien in structurele wijzigingen in de gezondheidszorg, die in het vervolg gedeeltelijk gefinancierd moet worden door een premiemodel, in plaats van het huidige omslagmodel. Verder wil de Commissie een bijstelling van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar. Volgens Merkel zijn deze hervormingen nodig, omdat er anders een onacceptabel financieringstekort ontstaat.

Vooral de voorstellen met betrekking tot de gezondheidszorg liggen onder vuur. Volgens critici zijn de kosten van het nieuwe model - 27 miljard euro per jaar - niet te financieren. De voorzitter van de werknemers binnen de CDU/CSU in de Bondsdag, Gerald Weiß, heeft aangekondigd akkoord te gaan met betrekking tot de pensioenvoorstellen en de hervorming van de arbeidsmarkt. Wat betreft de gezondheidszorg komt hij echter met tegenvoorstellen. Komende maandag stemt het partijbestuur van de CDU over de plannen van de Commissie Herzog. Aansluitend zal Angela Merkel het land ingaan om op regionale partijconferenties ook de basis van haar partij voor zich te winnen.

Opvallend van de toespraak is dat Merkel voor het eerst politieke kleur heeft bekend. Haar rest nu de taak om de verschillende vleugels van de partij bij elkaar te houden, zodat er een goede onderhandelingspositie ten opzichte van de regering ontstaat. Vanwege de meerderheid van de CDU in de Bondsraad, die wetsvoorstellen moet goedkeuren, is Bondskanselier Schröder afhankelijk van de opstelling van Merkels partij. Merkel heeft verkondigd bereid te zijn tot samenwerking.

De reactie van Bondskansielier Schöder is positief en komt op het moment dat hij moeite heeft een meerderheid binnen zijn eigen partij voor de hervormingsplannen te creëren. Nu de hervormingsplannen van zowel de regeringscoalitie als de oppositie op tafel liggen, is het volgens Schröder zaak dat beide partijen elkaar vinden. "Ich bin dazu bereit", aldus Gerhard Schröder.

Frankfurter Rundschau
CSU pflegt Vorbehalte gegen Herzog

Süddeutsche Zeitung
Merkel unterstützt radikale Sozial-Reformen

Tagesschau.de
Union streitet über Herzog-Pläne

Heute.de
Schröder reicht Opposition die Hand

CDU.de
Tekst toespraak Angela Merkel

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger