Merkel wil handtekeningenactie tegen Turkije
Nieuws
Achtergrond - 11 oktober 2004
(11 oktober 2004) Angela Merkel, voorzitter van de CDU, sluit een handtekeningenactie tegen de toetreding van Turkije tot de EU niet uit. Dat liet zij gisteren weten in een interview op de Duitse televisie. Met deze uitspraken wekt zij veel weerstand op, ook binnen haar eigen partij.
In het ZDF-televisieprogramma 'Berlin direkt' liet Merkel gisterenavond weten dat ze een handtekeningenactie tegen de toetreding van Turkije tot de EU "voor mogelijk" houdt. "Ik geloof dat het te overwegen is een handtekeningenactie voor een geprivilegieerd partnerschap en tegen een volledig lidmaatschap te houden", aldus Merkel.
Zij reageerde hiermee op een opmerking van Michael Glos, CSU-deelstaatvoorzitter in de Bondsdag. In het Duitse tijdschrift Super Illu liet hij al eerder weten dat hij graag ziet dat de oppositie een handtekeningenactie organiseert. "Toetreding van Turkije bepaalt het lot van ons land", aldus Glos, "De CDU/CSU moet in haar verkiezingsprogramma een duidelijke uitspraak tegen een volledig lidmaatschap van Turkije opnemen." Glos verweet het Duitse bedrijfsleven egoïsme vanwege de positieve reacties op het advies van de Europese Commissie voor toetredingsonderhandelingen.
De voorzitter van Die Grünen Claudia Roth reageerde met scherpe kritiek op Glos' voorstel. "Dit is een afschuwelijk voorbeeld voor het verval van de politieke cultuur in de CDU/CSU." Roth noemde een handtekeningenactie "een campagne tegen de Turken in Duitsland". De liberale FDP liet weten het nu niet het tijdstip voor een handtekeningenactie te vinden.
Ook politici van CDU en CSU zelf namen afstand van de ideeën van Merkel en Glos. "De partij heeft genoeg mogelijkheden om haar standpunt duidelijk te maken", aldus buitenlandexpert Friedbert Pflüger (CDU), "ik raad een handtekeningenactie af." CDU-europarlementariër Elmar Brok zei buikpijn te krijgen van het voorstel.
De Turkse gemeenschap noemt het voorstel van Merkel een oorlogsverklaring, zowel aan Turkije als de Turken in Duitsland, aldus voorzitter Hakki Keskin. Volgens hem leidt een dergelijke actie tot polarisering van het maatschappelijke klimaat in Duitsland. De Turkse ambassadeur Mehmet Ali Irtemcelik riep zijn landgenoten op te integreren. "De Turken in Duitsland leveren een belangrijke bijdrage aan het beeld dat Duitsers van Turken hebben. Het integratieproces moet door beide bevolkingsgroepen, ook met het oog op een mogelijke toetreding van Turkije, als gemeenschappelijke opgave worden gezien."
Bondskanselier Gerhard Schröder is voor de toetredingsonderhandelingen. "Voor mij zijn de strategische en veiligheidspolitieke argumenten doorslaggevend", aldus de kanselier. Twijfels met betrekking tot een overbelasting van de EU neemt hij echter serieus, liet hij weten.
Vijf jaar geleden had een handtekeningenactie van Merkels partijgenoot Roland Koch veel succes. Destijds richtte Koch zich tegen het dubbele staatsburgerschap en wist mede daardoor de verkiezingen in Hessen te winnen.
Reacties
Geen reacties aanwezig