Schill ontslagen
Omstreden politicus moet het veld ruimen

Achtergrond - 20 augustus 2003

(20 augustus 2003) De omstreden minister van Binnenlandse Zaken in Hamburg, Ronald Schill, is gisteren door Burgemeester Von Beust ontslagen. Aanleiding hiervoor is een poging van Schill om Von Beust te chanteren. Reeds vele malen had de radicale Schill, vroeger bekend als Richter Gnadenlos, het te bont gemaakt, dit keer was de maat vol.

Hamburgs burgemeester, Ole von Beust, had plannen om staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Walter Wellinghausen te ontslaan. Deze werd er al een poosje van verdacht ongeoorloofde nevenactiviteiten te ontplooien. Schill probeerde het ontslag van Wellinghausen te verhinderen door te dreigen de vermeende homoseksuele relatie tussen Burgemeester Von Beust en minister van Justitie Roger Kusch openbaar te maken. Na dit dreigement wees von Beust Schill de deur.

In een persconferentie diezelfde middag verklaarde Von Beust, dat hij Schill had ontslagen, omdat deze "charakterlich nicht geeignet" zou zijn. Ook Wellinghausen heeft Von Beust ontslagen. Von Beust refereerde aan de chantagepoging van Schill. "Seine Behauptung ist falsch und die Drohung ist ungeheuerlich." Von Beust ontkent dat er iets is tussen hem en Roger Kusch. Zij kennen elkaar sinds hun studietijd en zijn gewoon goede vrienden. Kusch huurt een woning van Von Beust. Schill blijft echter volhouden, dat Von Beust zijn levenspartner aan een baan als Schill heeft het ambt van minister van Binnenlandse zaken twee jaar bekleed. Daarvoor was hij rechter, en stond in die functie als genadeloos te boek, vanwege zijn soms absurde en buitenproportionele straffen. Zeer bekend is de zaak, waarin een vrouw tot twee jaar cel werd veroordeeld vanwege het bekrassen van enkele auto's. Schill besloot de politiek in te gaan en richtte zijn eigen partij op. Hij voerde een populistische campagne, waarin hij zich presenteerde als een man die orde in de stad zou laten terugkeren. Daarbij maakte hij graag gebruik van racistische parolen. Het leverde zijn partij vele stemmen op en hij schopte het tot minister van Binnenlandse Zaken in Hamburg. Tijdens zijn ambtstijd kwam hij vele malen in opspraak, ook vanwege zijn extreem vijandige opvattingen jegens buitenlanders. In de Bondsraad gebruikte hij vorige zomer zijn spreektijd in een debat over de overstromingen in Duitsland om een betoog af te steken tegen buitenlanders. Verschillende vermaningen van de vice-voorzitter hielpen niets, waarop werd besloten zijn microfoon uit te zetten. En dat is nog maar één voorbeeld uit de lange rij van fiasco's die Schill op zijn naam heeft staan. Lange tijd kon hij met zijn radicale gedrag wegkomen, dit keer heeft het hem zijn ministersbaan gekost.

Die Welt
Schill gefeuert

Süddeutsche Zeitung
Von Beust schasst Schill
"Charakterlich nicht geeignet"


Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bürgermeister von Beust entlässt Schill

Der Spiegel
Aufstieg und Fall eines populistischen Gernegroß

Generalbundesanwalt erwägt Ermittlung gegen Schill

Schlammslacht um Beusts Sexualität

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger