Duitslandweb logo Duitslandweb

IG Metall en werkgevers bereiken akkoord over 28-urige werkweek

Kort nieuws - 6 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Industrievakbond IG Metall en de werkgevers hebben na dagenlange stakingen een akkoord gesloten over een loonsverhoging en een kortere werkweek. De afspraken zijn gemaakt voor Baden-Württemberg, maar gelden als model voor de rest van Duitsland.

Vanaf april 2018 krijgen de rond 900.000 werknemers in de metaal- en elektro-industrie in de Zuid-Duitse deelstaat 4,3 procent meer loon. Bovendien krijgen ze het recht op een 28-urige werkweek gedurende maximaal twee jaar. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor jonge gezinnen of mantelzorgers. In ruil daarvoor mogen de werkgevers meer contracten voor een 40-urige werkweek afsluiten.

Het akkoord geldt alleen voor de Baden-Württemberg. Maar in het verleden zijn de afspraken uit die deelstaat ook overgenomen in de rest van het land. In totaal werken in Duitsland rond 3,9 miljoen mensen in de metaal- en elektro-branche.

De afgelopen weken hebben werknemers van rond 250 Duitse bedrijven steeds 24 uur gestaakt. Onder andere bij Daimler, BMW, Opel en Porsche stonden de lopende banden stil, deelde de vakbond mee. Lees meer bij Sueddeutsche.de en de Neue Zürcher Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger