Duitslandweb logo Duitslandweb

IG Metall en werkgevers bereiken akkoord over 28-urige werkweek

Kort nieuws - 6 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Industrievakbond IG Metall en de werkgevers hebben na dagenlange stakingen een akkoord gesloten over een loonsverhoging en een kortere werkweek. De afspraken zijn gemaakt voor Baden-Württemberg, maar gelden als model voor de rest van Duitsland.

Vanaf april 2018 krijgen de rond 900.000 werknemers in de metaal- en elektro-industrie in de Zuid-Duitse deelstaat 4,3 procent meer loon. Bovendien krijgen ze het recht op een 28-urige werkweek gedurende maximaal twee jaar. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn voor jonge gezinnen of mantelzorgers. In ruil daarvoor mogen de werkgevers meer contracten voor een 40-urige werkweek afsluiten.

Het akkoord geldt alleen voor de Baden-Württemberg. Maar in het verleden zijn de afspraken uit die deelstaat ook overgenomen in de rest van het land. In totaal werken in Duitsland rond 3,9 miljoen mensen in de metaal- en elektro-branche.

De afgelopen weken hebben werknemers van rond 250 Duitse bedrijven steeds 24 uur gestaakt. Onder andere bij Daimler, BMW, Opel en Porsche stonden de lopende banden stil, deelde de vakbond mee. Lees meer bij Sueddeutsche.de en de Neue Zürcher Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer

Wakey, Wakey

Wakey, Wakey

Duitsland moet wakker worden, betoogt econoom Carsten Brzeski. Hoog tijd voor hervormen en investeren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger