Denkend aan Holland...
Associaties met Nederland
Achtergrond - 26 april 2002
Mentaliteit
Over onze nationale keuken zijn de Duitse cursisten niet te spreken. Voor patat met mayonaise, frikandellen, kaas, drop, pepermuntjes, appeltaart of een broodje haring lopen zij niet echt warm. Hoewel Nederland een eenvoudige eetcultuur kent, noemen ze het assortiment onbekende vissoorten zeer uitgebreid.
Bekende Nederlanders
Maxima, Beatrix, prins Willem Alexander, Herman Brood, Johan Cruyff, Anthonie van Leeuwenhoek, Rudi Carrelll, Anne Frank, Van Gogh, Rembrandt, Rubens, Tom Okker; dit zijn namen van bekende Nederlanders die spontaan bij de Duitse cursisten opkomen als daarnaar wordt gevraagd.
Makkelijker dan Duits
Duitsers vinden, dat het Nederlands veel lijkt op Duits, maar dat het niet even moeilijk is. Zij vinden het goed verstaanbaar, maar de verwantschap met het Duits kan ook voor misverstanden zorgen, zoals in het voorbeeld Falsche Freunde. Velen geven toch aan, dat het moeilijker is dan ze dachten. Voor eenvoudige conversatie is het echter snel te leren.
Problematische uitspraak
Het uitspreken van onze taal geeft enige problemen, omdat andere delen van de stembanden worden geactiveerd. Zo zijn de vele schraapgeluiden en keelklanken een hindernis bij het spreken. Sommige cursisten vroegen zich af, of de Nederlandse gezichtsvorm iets te maken heeft met de uitspraak van de 'g' achter in de keel...
Reacties
Geen reacties aanwezig