Denkend aan Holland...
Associaties met Nederland

Achtergrond - 26 april 2002

Mentaliteit

Over onze nationale keuken zijn de Duitse cursisten niet te spreken. Voor patat met mayonaise, frikandellen, kaas, drop, pepermuntjes, appeltaart of een broodje haring lopen zij niet echt warm. Hoewel Nederland een eenvoudige eetcultuur kent, noemen ze het assortiment onbekende vissoorten zeer uitgebreid.

Bekende Nederlanders

Maxima, Beatrix, prins Willem Alexander, Herman Brood, Johan Cruyff, Anthonie van Leeuwenhoek, Rudi Carrelll, Anne Frank, Van Gogh, Rembrandt, Rubens, Tom Okker; dit zijn namen van bekende Nederlanders die spontaan bij de Duitse cursisten opkomen als daarnaar wordt gevraagd.

Makkelijker dan Duits

Duitsers vinden, dat het Nederlands veel lijkt op Duits, maar dat het niet even moeilijk is. Zij vinden het goed verstaanbaar, maar de verwantschap met het Duits kan ook voor misverstanden zorgen, zoals in het voorbeeld Falsche Freunde. Velen geven toch aan, dat het moeilijker is dan ze dachten. Voor eenvoudige conversatie is het echter snel te leren.

Problematische uitspraak

Het uitspreken van onze taal geeft enige problemen, omdat andere delen van de stembanden worden geactiveerd. Zo zijn de vele schraapgeluiden en keelklanken een hindernis bij het spreken. Sommige cursisten vroegen zich af, of de Nederlandse gezichtsvorm iets te maken heeft met de uitspraak van de 'g' achter in de keel...

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger