Holland aan de Elbe
Hoe Nederlanders Hamburg groot maken

Columns - 29 september 2005

(29 september 2005) "Er is veel dat Hamburg en Nederland met elkaar verbindt!" Met die woorden opende Gunnar Uldall, de minister van Economische Zaken in de deelstaat Hamburg, enkele maanden geleden een presentatie van Nederland op het raadhuisplein hier in de hanzestad. Gedurende enkele dagen wilde Nederland de Hamburgers laten zien, dat het land meer te bieden heeft dan kaas en tulpen. De rasechte Hamburgse taxichauffeur, die me onlangs voor een rit meenam, schijnt dat al langer te weten.

van Marcel Heijmans

“Weet je naar wie ze ook een straat moeten vernoemen?”, vertelt hij ongeremd verder, terwijl hij op zijn HSV-vaantje aan de binnenspiegel tikt: “Van der Vaart! Ook één van jullie. Die jongen heeft nu al zóveel voor de club gedaan!” Ik grinnik. Vanwege de associatie met m’n landgenoten, maar ook vanwege het feit, dat Van der Vaart een aantal maanden geleden vluchtte uit Amsterdam. In Hamburg wordt hij echter op handen gedragen. Zéker na de recentelijke 2-0 overwinning op Bayern München. Hamburg staat sinds tijden weer hoog in de Bundesliga en wanneer het deze succesreeks voorzet maakt de club grote kans op de Bundesliga Meisterschale. Dankzij een Nederlander dus. “En z’n Mädel mag er ook zijn!”, lacht de taxichauffeur me breed grijnzend toe.

Intussen zijn we voorbij de Landungsbrücken gereden en komen we aan bij de Elbe. Aan de overzijde van het water - op de oude haventerreinen - verrijst de nieuwe Hafencity, Hamburgs grootse nieuwbouw- en prestigeproject, die de Hamburgse binnenstad qua grootte moet verdubbelen. Weer zijn het Nederlanders, zoals de architect Kees Christiaanse en een bouwconsortium met ING en Bouwfonds, die een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de stad leveren.

“Hamburg wordt nog mooier”, zucht mijn chauffeur nagenoeg verliefd, terwijl hij stopt voor het adres waar ik moet zijn. “Blijft u eigenlijk lang in Hamburg?” vraagt hij me, als ik hem z’n geld geef. “Minstens tot 2025”, grap ik. “De bouw schijnt twee decennia te duren. Ik wil wel eens zien hoe mijn landgenoten Hamburg nog grootser maken!”

Marcel Heijmans woont in Hamburg en is daar werkzaam bij een reclamebureau.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger