Spiegeltje, spiegeltje aan de wand...
Hamburgse lelijkerds verenigen zich

Columns - 23 november 2005

(23 november 2005) Harald en Regina Gasper uit Hamburg zijn lelijk. Althans, dat zeggen ze zelf - hardop: “Wij zijn lelijk en we zijn met velen”. Zo begint eveneens het manifest van de onlangs door hen opgerichte Club der Hässlichen, oftewel de Club der Lelijkerds. Een moedige club naar voorbeeld van de Italiaanse Club dei Brutti, die al twintigduizend lelijke leden telt en terug te voeren is op een traditie uit de zestiende eeuw. Of het de Hamburgse club ook lukt zoveel zelfverklaarde lelijkerds te verwelkomen?

van Marcel Heijmans

Zijn rede laat veel ironie horen en relativeert het thema 'lelijkheid'. Ook het programma is uiteindelijk zeer onderhoudend en vormt bijna een varieté: enkele stand-up comedians, een dikke buikdanseres die nog slechter playbackt dan de slechtste nagesynchroniseerde film, twee psychologen die het clubmanifest semi-wetenschappelijk onder de loep nemen, en een popband die de avond knallend ten einde brengt.

Als ik de mensen van de media en de deelnemers aan het programma aftrek van het aantal toeschouwers, blijft er een handvol lelijkerds over. Op mijn weg naar buiten blik ik nog even in het clubledenboek. Nummer 213. Zoveel mensen schijnen zichzelf dan toch nog niet lelijk genoeg te vinden.

Marcel Heijmans woont in Hamburg en is daar werkzaam bij een reclamebureau.

Club der Hässlichen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger