Herfst in Holland
'Sympathie voor de RAF’ van Jacco Pekelder

Boeken - 2 oktober 2007

(2 oktober 2007) In ‘Sympathie voor de RAF’ heeft Jacco Pekelder het naar analogie van de ‘Duitse Herfst’ over een ‘Herfst in Holland’. Over deze bloedige Hollandse herfst van 1977 schreef Pekelder een boeiend boek. Dat vindt hij zelf ook.

De waarde van Pekelders boek ligt vooral in de minutieuze beschrijving van de verwikkelingen rond Folkerts, Wackernagel en Schneider. Over de verdere contacten tussen de RAF en haar Nederlandse sympathisanten vóór, tijdens en na die ‘Herfst in Holland’ biedt het boek anders dan Pekelder beweert geen nieuws. Hij geeft geen antwoorden op de talloze openstaande vragen daarover.

Lacune

Om er een paar te noemen: Was er, zoals voormalig geheim agent Frits Hoekstra in verschillende publicaties suggereert, Nederlandse hulp bij het onderbrengen van de door de RAF gegijzelde werkgeversvoorzitter Schleyer in Den Haag? Wat is er precies waar van de verhalen die oud-leden van de Rode Jeugd vertellen over het leveren van wapens en explosieven aan de RAF in de vroege jaren zeventig? Waren er Nederlanders betrokken bij de opslag van wapens, explosieven en valse papieren door de RAF in ons land? Op welke manier stond het Rood Verzetsfront eind jaren zeventig met de RAF in contact? Welke rol speelde Ronald Augustin na zijn vrijlating in 1980 in het verkeer tussen de RAF en Nederland?

Op die vragen zoekt men in Pekelders boek vergeefs een antwoord. Hij heeft "de lacune in de kennis over de Rote Armee Fraktion in Nederland" allerminst gevuld. Zo schiet het natuurlijk niet op met de verwerking van het Nederlandse RAF-verleden. Gelukkig maar dat het er bij ons, anders dan in Duitsland, ook niet zo erg op aankomt.
  • Jacco Pekelder, ‘Sympathie voor de RAF: De Rote Armee Fraktion in Nederland, 1970-1980
    Mets & Schilt, Amsterdam 2007 € 25,00
    ISBN 978 90 5330 579 9

Antoine Verbij is freelance journalist in Berlijn. Van zijn hand verscheen onder meer ‘Tien rode jaren: Links radicalisme in Nederland, 1970-1980’ (Ambo, 2005).

'Sympathie voor de RAF' wordt op 11 oktober gepresenteerd in het Goethe Institut in Amsterdam.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger