Duitslandweb logo Duitslandweb

5 september 1977: Met ontvoering Schleyer begint 'Duitse herfst'

Kort nieuws - 5 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag veertig jaar geleden ontvoerde de Rote Armee Fraktion (RAF) de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer. Anderhalve maand later werd hij door de RAF vermoord. Met de ontvoering van Schleyer begon wat later de geschiedenis inging als de 'Duitse herfst'.

De ontvoerders eisten de vrijlating van verschillende RAF-leden, onder wie oprichters Andreas Baader en Gudrun Ensslin, die in de Stammheim-gevangenis vastzaten. Kanselier Helmut Schmidt (SPD) en alle partij- en fractievoorzitters besloten gezamenlijk niet op de eisen van de ontvoerders in te gaan.

Schleyers ontvoering duurde uiteindelijk 43 dagen. Op 13 oktober 1977 kaapten Palestijnse sympathisanten van de RAF een Lufthansa-vliegtuig om de eisen kracht bij te zetten. De inzittenden van het vliegtuig werden op 18 oktober bevrijd. Daarbij kwamen drie van de vier ontvoerders om het leven. Direct daarop pleegden Baader en Ensslin zelfmoord in de gevangenis. Schleyer werd vervolgens door zijn ontvoerders vermoord. Lees meer bij Deutsche Welle

Reacties

wilco - 17 november 2019 16:53

Aan die Schleyer is niets verloren gegaan , ss er van het eerste uur , plunderaar van Joodse bezittingen in bohemen en moravie

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger