
5 september 1977: Met ontvoering Schleyer begint 'Duitse herfst'
Kort nieuws - 5 september 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebVandaag veertig jaar geleden ontvoerde de Rote Armee Fraktion (RAF) de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer. Anderhalve maand later werd hij door de RAF vermoord. Met de ontvoering van Schleyer begon wat later de geschiedenis inging als de 'Duitse herfst'.
De ontvoerders eisten de vrijlating van verschillende RAF-leden, onder wie oprichters Andreas Baader en Gudrun Ensslin, die in de Stammheim-gevangenis vastzaten. Kanselier Helmut Schmidt (SPD) en alle partij- en fractievoorzitters besloten gezamenlijk niet op de eisen van de ontvoerders in te gaan.
Schleyers ontvoering duurde uiteindelijk 43 dagen. Op 13 oktober 1977 kaapten Palestijnse sympathisanten van de RAF een Lufthansa-vliegtuig om de eisen kracht bij te zetten. De inzittenden van het vliegtuig werden op 18 oktober bevrijd. Daarbij kwamen drie van de vier ontvoerders om het leven. Direct daarop pleegden Baader en Ensslin zelfmoord in de gevangenis. Schleyer werd vervolgens door zijn ontvoerders vermoord. Lees meer bij Deutsche Welle
Lees meer over 'Geschiedenis':
'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'
Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.
'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'
Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.
‘Hohenzollern hielpen Hitler met symbolisch kapitaal’
De Duitse historicus Stephan Malinowski vertelde in Amsterdam over zijn boek 'De adel en de nazi's'.

Het herdenken
Duitsland is beter in schuldbewust herdenken dan Nederland, lijkt het. Maar is dat wel zo, vraagt Merlijn Schoonenboom zich af.
Reacties
Aan die Schleyer is niets verloren gegaan , ss er van het eerste uur , plunderaar van Joodse bezittingen in bohemen en moravie