
5 september 1977: Met ontvoering Schleyer begint 'Duitse herfst'
Kort nieuws - 5 september 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebVandaag veertig jaar geleden ontvoerde de Rote Armee Fraktion (RAF) de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer. Anderhalve maand later werd hij door de RAF vermoord. Met de ontvoering van Schleyer begon wat later de geschiedenis inging als de 'Duitse herfst'.
De ontvoerders eisten de vrijlating van verschillende RAF-leden, onder wie oprichters Andreas Baader en Gudrun Ensslin, die in de Stammheim-gevangenis vastzaten. Kanselier Helmut Schmidt (SPD) en alle partij- en fractievoorzitters besloten gezamenlijk niet op de eisen van de ontvoerders in te gaan.
Schleyers ontvoering duurde uiteindelijk 43 dagen. Op 13 oktober 1977 kaapten Palestijnse sympathisanten van de RAF een Lufthansa-vliegtuig om de eisen kracht bij te zetten. De inzittenden van het vliegtuig werden op 18 oktober bevrijd. Daarbij kwamen drie van de vier ontvoerders om het leven. Direct daarop pleegden Baader en Ensslin zelfmoord in de gevangenis. Schleyer werd vervolgens door zijn ontvoerders vermoord. Lees meer bij Deutsche Welle
Lees meer over 'Geschiedenis':

Herdenken: dilemma's en discussies
Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.

Tag der Befreiung: Russen niet welkom
De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.

Tijdlijn Rote Armee Fraktion
In mei 1972 pleegde de RAF voor het eerst een reeks aanslagen. Lees hoe de terreurbeweging Duitsland decennialang in zijn greep hield.

De Groenen tussen pacifisme en solidariteit
Gastauteur Christie Miedema duikt in de geschiedenis van de partij om de omgang met Oekraïne te duiden.
Reacties
Aan die Schleyer is niets verloren gegaan , ss er van het eerste uur , plunderaar van Joodse bezittingen in bohemen en moravie