Duitslandweb logo Duitslandweb

5 september 1977: Met ontvoering Schleyer begint 'Duitse herfst'

Kort nieuws - 5 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag veertig jaar geleden ontvoerde de Rote Armee Fraktion (RAF) de Duitse werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer. Anderhalve maand later werd hij door de RAF vermoord. Met de ontvoering van Schleyer begon wat later de geschiedenis inging als de 'Duitse herfst'.

De ontvoerders eisten de vrijlating van verschillende RAF-leden, onder wie oprichters Andreas Baader en Gudrun Ensslin, die in de Stammheim-gevangenis vastzaten. Kanselier Helmut Schmidt (SPD) en alle partij- en fractievoorzitters besloten gezamenlijk niet op de eisen van de ontvoerders in te gaan.

Schleyers ontvoering duurde uiteindelijk 43 dagen. Op 13 oktober 1977 kaapten Palestijnse sympathisanten van de RAF een Lufthansa-vliegtuig om de eisen kracht bij te zetten. De inzittenden van het vliegtuig werden op 18 oktober bevrijd. Daarbij kwamen drie van de vier ontvoerders om het leven. Direct daarop pleegden Baader en Ensslin zelfmoord in de gevangenis. Schleyer werd vervolgens door zijn ontvoerders vermoord. Lees meer bij Deutsche Welle

Reacties

wilco - 17 november 2019 16:53

Aan die Schleyer is niets verloren gegaan , ss er van het eerste uur , plunderaar van Joodse bezittingen in bohemen en moravie

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger