Duitslandweb logo Duitslandweb

40 jaar na 'Duitse herfst': Steinmeier wil sterke rechtsstaat

Kort nieuws - 18 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vandaag is het 40 jaar geleden dat Duitsland werd opgeschrikt door de moord op de ontvoerde werkgeversvoorzitter Hanns Martin Schleyer door de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion. Bondspresident Steinmeier benadrukt in een toespraak ter gelegenheid daarvan het belang van de rechtsstaat.

Steinmeier roept in zijn rede op alle vormen van terrorisme op tijd te bestrijden. Duitsland houdt zich niet genoeg bezig met de motieven van fanatici en doet te weinig tegen radicalisering, aldus de bondspresident. Terroristen, of ze nou links, rechts of islamistisch zijn, willen "destabilisatie door angst" bereiken. Steinmeier sprak zich uit tegen een "verzwakking van politie en justitie" door bezuinigingen. Daarnaast riep hij voormalige RAF-leden op hun "zwijgen te breken" en informatie te geven over terreurdaden die nog niet zijn opgehelderd. Zo is nog steeds onduidelijk wie Schleyer hebben vermoord. Lees meer bij Tagesschau.de en Zeit.de

Vandaag is het 40 jaar geleden dat de RAF-terreur in Duitsland een hoogtepunt bereikte. Deze periode wordt de Duitse herfst genoemd. In Mogadishu werd op 18 oktober 1977 het Lufthansa-toestel Landshut door de Duitse anti-terreureenheid GSG9 bestormd. Het was enkele dagen eerder ontvoerd door RAF-sympathisanten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, die net als de ontvoerders van Schleyer de vrijlating van een aantal RAF-terroristen eisten. Na de bestorming pleegden RAF-terroristen Baader, Ensslin en Raspe zelfmoord in hun cel. Schleyer werd door zijn ontvoerders doodgeschoten. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger