Duitslandweb logo Duitslandweb

Reconquista Internet: haatzaaien tegengaan 'met liefde en verstand'

Kort nieuws - 9 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met Reconquista Internet wil komiek Jan Böhmermann "internet terugveroveren" op haatzaaiers. Inmiddels hebben meer dan 50.000 mensen zich bij de actie aangesloten, maar er is ook kritiek.

Böhmermann wil haatzaaien op internet tegengaan met "liefde en verstand". De naam Reconquista Internet en de manier van actievoeren zijn een reactie op Reconquista Germanica (RG), een verbond van rechtsradicalen dat via internet acties en online aanvallen coördineert. Daarover berichtte het netwerk funk van ARD en ZDF eind april. Zo ondersteunde RG tijdens de verkiezingen vorig jaar met trollenacties de campagne van de AfD.

Via Reconquista Internet spreken deelnemers 'positieve' acties af. Ze kapen hashtags, beïnvloeden opiniepeilingen en reageren met verzoenende woorden op beledigende posts op sociale media. Afgelopen maandag riepen ze op tot een 'Montagsdemonstration der Liebe' in Dresden, als tegenwicht voor de maandagdemonstraties van anti-islambeweging Pegida. Ze gaven op sociale media positieve beoordelingen van bepaalde plaatsen en organisaties in Dresden en lieten een lichtreclame op de Frauenkirche projecteren met de tekst: 'Durchhalten, freundliches Dresden. Ihr seid nicht alleine!' (Houd vol vriendelijk Dresden. Jullie zijn niet alleen!).

Er is ook kritiek op Böhmermanns actie, bijvooorbeeld omdat hij heeft opgeroepen activisten van RG te blokkeren en te spammen. Die oproep is inmiddels weer verwijderd. De ZDF, die Böhmermanns programma 'Neo Magazin Royale' uitzendt, heeft zich deels van de acties van Reconquista Internet gedistantieerd. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Ton Kuijpers - 14 mei 2018 15:18

Prima, doe graag mee in Nederland

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger