Duitslandweb logo Duitslandweb

WK-stemming in Duitsland in mineur

Achtergrond - 23 juni 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik

Het WK is voor Duitsland dramatisch begonnen. Vorig weekeinde verloor de regerend wereldkampioen met 0-1 van Mexico. Een wake-up call, noemden de spelers het zelf. Een nederlaag deze zaterdag tegen Zweden betekent dat Duitsland zo goed als zeker naar huis kan.

WK-stemming in Duitsland in mineur
© DPA/Christian Charisius
Joachim Löw en Mesut Özil, nov 2017.

Als Duitsland zaterdagavond verliest van Zweden zijn de Duitse kansen zo goed als verkeken. Dat zou dan de eerste keer zijn dat Die Mannschaft al in de eerste fase van een WK uitvalt.

De druk is dus hoog. "Duitsland speelt tegen Zweden tegen zichzelf", formuleerde een Duitse krant het treffend. Bondscoach Joachim Löw vertelde de media dat hij zijn spelers heeft ingeprent wat hun belangrijkste wapens zijn: energie en een andere lichaamstaal.

Özil en het volkslied

Voetbal is politiek, in ieder geval in Duitsland op dit moment. Het land is in de ban van een debat over identiteit en Heimat-gevoel en over hoe ver de rechts-populisten mogen gaan in hun verbale aanvallen. AfD’ers vinden het nationale team niet Duits genoeg. En kijk eens - die Özil, die zingt niet eens het volkslied mee.

Mesut Özil zingt het volkslied niet mee.

Oud-speler Lothar Matthäus suggereerde in boulevardblad Bild dat Özil zich in het nationale shirt niet prettig voelt. Özil heeft zijn critici zelf munitie aangereikt; hij liet zich weken geleden fotograferen met de Turkse president Erdogan, midden in diens verkiezingscampagne. Maar vooral komt het commentaar voort uit "ressentimenten tegen een Duitse Turk, die niet in de Duitse Nutellawereld van het nationale team wil passen", stelt De Duitse uitgave van Huffington Post.

Acht jaar geleden, toen hij Merkel tijdens het WK van 2010 de hand schudde in de kleedkamer, gold Özil juist als het voorbeeld van gelukte integratie in een multicultureel Duitsland. Özil zelf zegt dat hij het volkslied niet meezingt omdat hij dan bidt. Dat deed hij al als kleine jongen, liet hij weten. 

Rusland

Dat het WK in Rusland is, zorgt alleen daarom al voor politieke lading. De Duitse journalist die onthulde dat de Russische staat een dopingprogramma had, Hajo Seppelt, kan niet afreizen naar het WK omdat hij dan te veel risico loopt dat hem wat overkomt, zeggen de veiligheidsdiensten. Hij roept spelers en journalisten op zich uit te spreken over Rusland.

Wat bij Claudia Neumann gebeurt, overschrijdt alle grenzen.

Als Duitsland de groepsfase overleeft, wordt het WK zeker een politiek thema. Merkel gaat altijd graag kijken naar Die Mannschaft. Ongetwijfeld gaan er dan stemmen op dat zij en andere politici thuis moeten blijven om zich niet te laten gebruiken voor dit Russische propagandaspektakelstuk. Maar echt ontbrand is die discussie nog niet.

Owee: commentaar van een vrouw!

Veel meer ophef was er deze week over de commentatoren van de ZDF. Want owee, die omroep waagde het om de wedstrijd Japan tegen Colombia door een vrouw te laten becommentariëren: de zeer ervaren sportverslaggever Claudia Neumann. Die kreeg zoveel seksistische kritiek te verduren dat de chef Sport van de ZDF aan persbureau DPA liet weten: “We accepteren natuurlijk kritiek, ook bij commentatoren, maar wat bij Claudia Neumann gebeurt, overschrijdt alle grenzen.

Tags: wk 2018

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'WK voetbal':

Neues Deutschland

Neues Deutschland

In de tijd tussen twee WK's kan er veel veranderen in een land, constateert Carsten Brzeski. En de omgang met Mesut Özil is daar exemplarisch voor.


Lees meer

Het is voorbij

Het is voorbij

Econoom en voetballiefhebber Carsten Brzeski ziet opvallende parallellen tussen voetbal en politiek, tussen Merkel en Löw.


Lees meer

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Voor het eerst is Duitsland, de regerend wereldkampioen, al in de groepsfase van een WK uitgeschakeld.


Lees meer

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Duitsland, de regerend wereldkampioen, is woensdag in de groepsfase van het WK in Rusland uitgeschakeld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger