De spreuken van een troeteltibetaan
Dalai Lama brengt bezoek aan Hamburg
Columns - 30 juli 2007
(30 juli 2007) Gisteren kwam er een einde aan het tiendaagse bezoek van de Dalai Lama aan Hamburg. Duitse hobby-boeddhisten en New Agers betaalden grif om de aimabele Tibetaan tegeltjeswijsheden te horen prevelen.
van Marcel Heijmans
In de media zag en hoorde je de kale man uit Tibet in zijn rood-oranje lappendeken giechelend steeds dezelfde boodschap verkondigen, ook bekend van Bob Dylan, John Lennon en Michael Jackson: “Make love, not war”. Noem mij sceptisch, maar ik heb gedurende het Hamburgse bezoek van de immer grijnzende man niet veel meer gehoord dan spreuken van het niveau scheurkalender. Is dit de man die in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg? Is dit de man die aankomende september van de universiteit Münster een eredoktoraat zal ontvangen?
Maar de oneliners zonder diepgang schijnen geen afbreuk te doen aan de adoratie van de goede man. Niet in Duitsland in ieder geval. Volgens een in juli gepubliceerd onderzoek in het Hamburgse weekblad Der Spiegel is de Dalai Lama in Duitsland populairder dan de paus. Maar liefst 44 procent van de Duitsers ziet de Tibetaan momenteel als lichtend voorbeeld. Met name onder jongeren en hoger opgeleiden is de monnik populair. In deze categorieën gelooft de helft van de ondervraagden dat de boeddhistische leider ook “levensadviezen” kan geven. Bovendien voert de leer uit het verre oosten op de vraag naar de vredelievendste religie de lijst aan met 43 procent, tegenover 41 procent voor het christendom. De islam komt bij deze vraag op slechts één procent.
Jammer dat de profeet Mohammed niet meer leeft, anders had hij misschien ook op publiciteitstournee gekund. Maar wellicht lukt het de islam ook wel met koran-ambassadeur Cat Stevens, die zich in de jaren zeventig bekeerde tot moslim en zijn naam veranderde in Yusuf Islam. Hij beleefde tijdens het Live Earth-concert in Hamburg zijn comeback in Duitsland. Als popster welteverstaan. Weliswaar is zijn populariteit en daarmee die van de islam buiten het contingent Turken in Duitsland nog niet zo groot, maar het begin is er in ieder geval. Bij zijn toegift "Peacetrain" verscheen een boodschap op het beeldscherm naast het podium: "Stop fighting, share a cup".
Dat had afgelopen week ook een citaat van de Dalai Lama kunnen zijn.
Reacties
Geen reacties aanwezig