Groen wint, dreun voor CDU in Baden-Württemberg
Groene revolutie bij de deelstaatverkiezingen

Achtergrond - 28 maart 2011

Een flinke klap voor de CDU en waarschijnlijk de eerste Groene deelstaat-minister-president in de Duitse geschiedenis: de verkiezingen in Baden-Württemberg hebben zondag voor een sensatie in de Duitse politiek gezorgd. In Rijnland-Palts verloor SPD’er Kurt Beck zijn absolute meerderheid. Ook daar gaan de Groenen regeren.

Groen wint, dreun voor CDU in Baden-Württemberg
© dpa/picture-aliance

De peilingen wezen er al op, maar toen uit de eerste prognoses zondag om 18.00 uur bleek dat Groenen en SPD daadwerkelijk een meerderheid in Baden-Württemberg hebben gehaald, was de verrassing toch van alle gezichten af te lezen. Het is een gevoelige nederlaag voor de CDU: voor het eerst in bijna 60 jaar regeren de christendemocraten niet meer in de Zuid-Duitse deelstaat.

De Groenen boekten in Baden-Württemberg de grootste verkiezingswinst in een deelstaat ooit en zijn voor het eerst groter dan de SPD. Lijsttrekker Winfried Kretschmann (62) leek het zondag in eerste instantie zelf nog niet helemaal te geloven, maar hij wordt waarschijnlijk de eerste Groene minister-president in de Duitse geschiedenis.

Nederlaag

Baden-Württemberg
CDU: 39 procent (2006: 44,2)
Groenen: 24,2 procent (2006: 11,7)
SPD: 23,1 procent (2006: 25,2)
FDP: 5,3 procent (2006: 10,7)
Linke: 2,8 procent (2006: 3,1)

De CDU bleef met 39 procent weliswaar de grootste partij in Baden-Württemberg, maar heeft met coalitiepartner FDP geen meerderheid meer. De Groenen, 24,2 procent, en de SPD, 23,1 procent, hebben samen net genoeg zetels om een regering te vormen. De verkiezingsavond bleef lang spannend, omdat het verschil tussen zwart-geel en groen-rood zo klein was. Met restzetels hadden CDU en FDP eventueel nog een meerderheid kunnen halen.

Zowel CDU-partijleider en kanselier Merkel als FDP-voorzitter en minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle lijden door de verkiezingsnederlaag flink gezichtsverlies. De liberalen hebben het 't zwaarst te verduren: zij zijn in Baden-Württemberg gehalveerd. In Rijnland-Palts, de andere deelstaat waar gisteren verkiezingen waren, blijven ze met 4,2 procent zelfs buiten het parlement. Ook in Saksen-Anhalt haalde de FDP vorige week de kiesdrempel niet.

Rijnland-Palts

Rijnland-Palts
SPD: 35,7 procent (2006: 45,6)
CDU: 35,2 procent (2006: 32,8)
Groenen: 15,4 procent (2006: 4,6)
FDP: 4,2 procent (2006: 8.0)
Linke: 3,0 procent (2006: 2,6)

In Rijnland-Palts verloor de SPD van minister-president Kurt Beck gisteren de absolute meerderheid. De partij bleef met 35,7 procent wel de grootste en gaat naar alle waarschijnlijkheid een coalitie aan met de Groenen, die ook in deze deelstaat een enorme winst boekten. In 2006 bleven ze nog steken op 4,6 procent, gisteren koos 15,4 procent van de inwoners van Rijnland-Palts voor de anti-kernenergiepartij.

De Groenen hebben hun succes voor een groot deel te danken aan de weerstand van veel Duitsers tegen kernenergie. De partij doet het al langer goed in de peilingen, maar sinds de ramp met de kerncentrale in Japan eerder deze maand werd kernenergie verkiezingsthema nummer 1. Veel van de Groene stemmen zijn afkomstig van mensen die normaal niet naar de stembus gaan, meldde de publieke zender ARD gisteren in haar verkiezingsspecial, maar ook CDU-, SPD- en FDP-aanhang besloot deze keer Groenen te kiezen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger