Export ostalgie
Berlijnse Berichten
Columns - 5 november 2003
(6 november 2003) Nog geen jaar geleden werd ik vreemd aangekeken als ik het in Nederland over Ostalgie had. "Nostalgie" bedoelde ik waarschijnlijk? Sinds kort maakt de term deel uit van het Nederlandse vocabulaire. Nova besteedde onlangs uitgebreid aandacht aan dit typische fenomeen en Het Parool kopte deze week 'Ostalgie op het Haarlemmerplein'. Bij bezoekers uit Nederland staat "Dat museum waar je kunt zien hoe Oost-Duitse woningen waren ingericht" en "Die winkel waar je Oost-Duitse producten kunt kopen" ineens tussen het rijtje Rijksdag, Checkpoint Charlie en Joods Museum.
van Katja Geelhoed
Ostalgie is het verzamelbegrip voor het terugverlangen naar de DDR, de fascinatie voor Oost-Duitse eierdopjes en alles wat daar tussen ligt. Het is niet nieuw. Het bestaat sinds de Val van de Muur en beleefde midden jaren negentig een eerste hoogtepunt. Dit jaar beleeft Duitsland een tweede Ostalgie-Welle. Naast de vertrouwde Oost-Duitse producten, zoals het wasmiddel Spee en Rotkäpchen Sekt, worden oude merken zoals Rotstern Schokolade opnieuw op de markt gebracht. DDR-design is in. Op televisie volgde deze zomer de ene Ostalgie-show de andere op. En de rondleidingen door het Palast der Republik, zetel van de Volkskammer van de DDR en amusementscentrum voor de gewone Oost-Duitser, waren binnen een mum van tijd uitverkocht. Zowel exponent als motor van deze trend is het enorme succes van de film 'Good Bye, Lenin!'. Een jonge Oost-Duitser probeert hierin vlak na de val van de Muur de DDR binnen de muren van zijn huis in stand te houden, ten behoeve van zijn zieke moeder. Met de export van deze film lijkt de Ostalgie-Welle het buitenland te hebben bereikt. Zo ook Nederland.
Er bestaat een klein DDR-museum in Monnikendam. 'Good Bye, Lenin!' gaat volgende week in Nederland in première. Als de film net zo'n succes wordt als in Duitsland, Frankrijk en Groot Brittannië - en waarom zou dat niet zo zijn, het is een prachtige film - dan is het wellicht geen slecht idee de openingstijden (twee keer per jaar) van deze tentoonstelling te verruimen.
In de Berlijnse bioscopen draait er inmiddels een nieuwe kaskraker: 'Herr Lehmann'. Een film die ongeveer dezelfde tijd belicht als 'Good Bye Lenin!', maar dan vanuit West-Duits oogpunt. De film speelt zich af in en rond de kroegen van de Berlijnse wijk Kreuzberg en het viel te verwachten: Kreuzberg staat weer in het middelpunt van de belangstelling. Of de 'Mythos Kreuzberg' ook Nederland zal bereiken, zal blijken.
Ossiladen
Ostprodukte
Good Bye Lenin!
Die Ostalgieshow
Reacties
Geen reacties aanwezig