Vredesmedaille brengt Obama en Merkel bij elkaar
President wil meer betrokkenheid van kanselier
Achtergrond - 8 juni 2011
Zichtbaar geroerd en verheugd was Angela Merkel dinsdag toen ze de presidentiële vredesmedaille kreeg van president Obama. Beide regeringsleiders spraken vol lof over elkaar. Achter de schermen werden harde noten gekraakt over de Duitse betrokkenheid bij Libië en de eurocrisis.
Zelden zie je foto’s waarop Merkel zo lief kijkt als naar president Obama toen hij haar de presidentiële vredesmedaille overhandigde, de “Oscar van de politiek”, zoals Der Spiegel de prijs noemt. Merkel is zich duidelijk bewust van de eer die haar te beurt is gevallen.
De hoogste Amerikaanse civiele onderscheiding wordt zelden aan niet-Amerikanen uitgereikt, benadrukte president Obama toen hij Merkel gisteravond toesprak in de Rozentuin van het Witte Huis. Eerder kregen Nelson Mandela, paus Johannes Paulus II en Merkels voorganger Helmut Kohl de medaille.
Merkel, die tot de val van de Muur in 1989 in Oost-Duitsland leefde, kreeg de onderscheiding voor “dat wat ze bereikte, toen ze haar vrijheid kreeg”, aldus Obama. De Amerikaanse president prees de manier waarop ze het als natuurkundige uit de DDR tot kanselier van Duitsland wist te brengen.
‘Je ziet er geweldig uit vanavond’
Beide regeringsleiders waren buitengewoon galant en vriendelijk tegen elkaar, schrijven de Duitse media. “Je ziet er geweldig uit vanavond”, zei Obama tegen Merkel toen ze voor het Witte Huis uit de auto stapte. “Angela Merkel heeft met haar leiderspersoonlijkheid miljoenen mensen geïnspireerd - ook mij”, zei hij even later. Merkel begon nog net niet te blozen en noemde de president “lieve Barack”. Dat neemt niet weg dat de verhouding tussen beide regeringsleiders gecompliceerd is.
De Verenigde Staten zijn al langere tijd in verwarring over Duitsland. Zo was het ‘nee’ van toenmalig kanselier Schröder tegen de inval in Irak in 2003 een schok voor de Amrikanen. Maar ook de als pro-Amerika geldende Merkel neemt voor de VS onverwachte en onwelkome beslissingen. Duitslands weigering mee te doen aan de NAVO-aanval op Libië was er zo een. Net als het plotselinge besluit te stoppen met kernenergie, schrijft nieuwssite heute.de.
Voorafgaand aan de uitreiking en het eveneens zeer eervolle staatsbanket - Obama organiseerde er slechts drie sinds hij in ambt is - voerden Merkel en Obama onder vier ogen gesprekken over Libië, de eurocrisis en het Midden-Oosten. Obama ziet graag dat Merkel duidelijker leiding neemt in de eurocrisis en wil meer betrokkenheid van Duitsland bij Libië.
Hulp aan Libië
Met de vredesmedaille probeert Obama Duitsland te paaien meer betrokkenheid te tonen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, schrijven de Duitse media. Daarnaast is het een goede manier om de betrekkingen tussen beide landen aan te halen. Obama wil niet dat Europa zich genegeerd voelt. Eerder dit jaar ontving hij daarom de Franse president Sarkozy op het Witte Huis en nog geen week geleden was hij op staatsbezoek in Groot-Brittannië.
Obama’s opzet lijkt geslaagd. Merkel kondigde nog tijdens haar bezoek aan dat Duitsland gaat helpen bij de opbouw van de infrastructuur en het staatsbestel van Libië als Khaddafi is verdreven. Ook gaat Duitsland Libische politieagenten opleiden. Ze vergeleek de Duitse hulp zelfs met het Amerikaanse Marshallplan, meldt de Süddeutsche Zeitung.
Merkel was met een delegatie van vijf ministers in de Verenigde Staten, onder wie Guido Westerwelle (FDP) van Buitenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) van Defensie en Wolfgang Schäuble (CDU) van Financiën. Bij het staatsbanket waren ook bekende in de VS levende Duitsers aanwezig, zoals presentator Thomas Gottschalk en voetbaltrainer Jürgen Klinsmann.
Reacties
Geen reacties aanwezig