Deel Bondsdag wil informatierecht journalisten verruimen
Kort nieuws - 6 maart 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebEen deel van de Duitse Bondsdag wil het informatierecht voor journalisten verruimen.
In de Duitse grondwet staat dat de Bondsdagzittingen openbaar zijn. Ook is in de grondwet de persvrijheid vastgelegd. Maar het recht op informatievergaring voor journalisten is alleen vastgelegd in de mediawetten van de deelstaten. Voor informatie over de rijksoverheid, op bondsniveau dus, gelden deze wetten niet.
Een rechterlijke uitspraak heeft bepaald dat het uitvoerende gedeelte van de Bondsdag, de Verwaltung, wel informatie moet vrijgeven, maar het wetgevende gedeelte niet. Dit maakt volgens FDP, Linke, Groenen en SPD dat de overheid wel erg makkelijk informatie kan achterhouden.
Een Presseauskunftsgesetz zorgt dat de landelijke overheden zoals ministeries en de kanselarij en ook bijvoorbeeld de Bondsdag verplicht worden informatie aan journalisten te verschaffen, als er geen geldige redenen voor geheimhouding zijn. Groenen, FDP, Linke en SPD werken nu aan een dergelijke wet, al hebben ze daar allemaal hun eigen voorstelling van. CDU en CSU houden zulke wetgeving al jaren tegen. De SPD gaat proberen ook CDU/CSU binnenboord te krijgen. Een bondsdagcommissie vergadert 11 maart over de nieuwe perswet. Lees meer bij Tagesspiegel
Lees meer over 'Media':
Controverse rond machtige Duitse uitgever
Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.
Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip
Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.
Chronologie affaire-Böhmermann
Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.
Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus
De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.
Reacties
Geen reacties aanwezig