Taugé blijkt bron EHEC-besmetting
Robert Koch-Institut trekt waarschuwing voor komkommers in
Achtergrond - 10 juni 2011
De Duitse gezondheidsautoriteit, het Robert Koch-Institut in Berlijn, zegt er zeker van te zijn: de bron van de EHEC-besmetting in Duitsland is kiemgroenten als taugé. Het instituut trok vandaag zijn waarschuwing voor komkommers, sla en tomaten in.
Met de taugé als bron van de levensgevaarlijke besmetting wijzen alle vingers weer naar de producent ervan in Nedersaksen. De biologische boerderij die al eerder verdacht werd is “de spin in het web”, verklaarde de minister van Landbouw van Nedersaksen tegenover opinieblad Focus.
De producent leverde zijn groentekiemen onder andere aan het hotel in Lüneburg, waar twaalf gasten ziek waren geworden, en aan een restaurant in Lübeck, waar zeventien mensen besmet waren geraakt. Het Robert Koch-Institut (RKI) heeft zijn conclusie getrokken op basis van enquêtes onder de zieken en eigen onderzoek. De EHEC-bacterie was tot vrijdag nog niet op de taugé zelf aangetroffen, maar volgens berichten wel op de boerderij. Hoe de bacterie er is beland, blijft onduidelijk. Dat kan bijvoorbeeld door besmet zaadgoed of besmette medewerkers zijn gebeurd.
Kritiek
Ondertussen is veel kritiek op het Duitse crisismanagement. Europarlementariër Jo Leinen (SPD) noemt het “inacceptabel, dat men drie weken na uitbraak van de crisis nog steeds niet weet waar de oorzaak ligt”. Opiniewebsite Spiegel Online wijt de stroeve gang van zaken en de soms verwarrende communicatie aan het federale stelsel in Duitsland.
Daardoor mengen in totaal “twee ministeries, drie instituten, 32 instanties op deelstaatniveau, zowel als de betrokken steden en districten” zich in de strijd tegen de bacterie. Het RKI is pas een kleine drie weken na de eerste ziektegeval gewaarschuwd. Daarop is het instituut in actie gekomen. Dat de bacterie een incubatietijd van tien dagen heeft, maakte het extra moeilijk tot een doelgerichte aanpak tegen de uitbraak te komen.
Eetgedrag
Het RKI verdedigt de, naar nu blijkt onnodige, waarschuwing voor het eten van rauwe komkommers, tomaten en sla. Die was gebaseerd op ondervragingen van de zieken naar hun eetgedrag. “Door alleen die interviews af te nemen waren we niet op het spoor van de kiemen gekomen,” aldus minister Daniel Bahr (FDP) van Volksgezondheid, onder wiens verantwoordelijkheid het RKI valt.
Nu geldt alleen nog een waarschuwing voor het eten van rauwe groentekiemen. Huishoudens en horecagelegenheden wordt aangeraden alle kiemen in voorraad weg te gooien. Sinds enkele dagen is het aantal nieuwe besmettingsgevallen zichtbaar verminderd. In totaal zijn in Duitsland 2988 mensen ziek geworden door de EHEC-bacterie, van wie er dertig zijn overleden.
Reacties
Geen reacties aanwezig