Duitslandweb logo Duitslandweb

Webgids val van de Muur
Blijf online op de hoogte rond deze gebeurtenis

Achtergrond - 16 oktober 2009

Blijf online op de hoogte van de ontwikkelingen in binnen- en buitenland rond de val van de Muur. Daarnaast frissen de overzichten van de gebeurtenissen van 1989 het geheugen weer op. Duitslandweb zet de belangrijkste sites op en rijtje.

Webgids val van de Muur
© fiahles, flickr.com

Nederlandse websites

NRC Handelsblad 
Webspecial 1989 – Jaar van de omwentelingen. De gebeurtenissen van dit historische jaar op een rijtje.  

RTL Nieuws
Nieuwsuitzending van 9 november 1989, de dag dat de Muur viel (video).

Trouw
Webdossier met verzamelde artikelen over Duitsland na de val de Muur.

NOVA
Serie 'Terug naar het IJzeren Gordijn'. NOVA bezocht vijf plaatsen waarlangs Europa gedurende de Koude Oorlog in tweeën werd gedeeld (video).

Persmuseum
Webexpositie' '1989 The end of an era'

Duitse websites

Goethe Institut
In dit dossier zijn ervaringen verzameld uit het Oosten en het Westen. Het werpt ook een blik op de Duitse geschiedenis. Daarnaast kunnen er telefoongesprekken worden beluisterd met mensen die hun verhaal vertellen over 9 november 1989.

Der Spiegel
In ditdossier van Der Spiegel zijn oude en nieuwe artikelen te vinden over de val van de Muur.

Radio Berlin Brandenburg (RBB)
Dit dossier van de regionale omroep RBB bevat onder andere beelden, documenten en geluidsmateriaal die de laatste ‘Wendetage’ weergeven. Ook zijn hier actuele berichten met betrekking tot het twintigjarig bestaan van de val van de Muur te vinden.

Norddeutsche Rundfunk (NDR)
Webdossier van de regionale zender NDR met persoonlijke verhalen, herinneringen van prominente Duitsers, een quiz, overzichten  en videofragmenten

Frankfurter Rundschau
Dit dossier bevat interviews met bekende en onbekende Duitsers over ‘hun 9 november’. Ook heeft het een tijdbalk, die filmpjes laat zien rond de val van de Muur en de hereniging van de Duitslanden.

Mauerfall 09
Hier is meer informatie te vinden over de dominoactie die plaats zal vinden in Berlijn. De mogelijkheid is er om je eigen steen te beschilderen, die dan samen met 999 andere beschilderde stenen de Muur moeten voorstellen. Deze ‘Muur’ zal dan 9 november 2009 neervallen. Voor meer activiteiten rond de val van de Muur in Berlijn is dit een fijne website.

Mauerfall Berlin
Hier is alles te vinden over de DDR, de dictatuur die er heerste en de herinneringen daaraan. Ook zijn er actuele artikelen te vinden die te maken hebben met dit jubileum. Daarnaast zijn er video’s, geluidsopnames en foto’s te zien en te beluisteren.

Berlin.de
Dit dossier op de officiële site van de stad Berlijn over de val van de Muur bevat onder meer opmerkelijke weetjes rond de val van de Muur, foto’s van kleding geïnspireerd door de Muur en persoonlijke beelden gemaakt op 9 november 1989

Webquizzen 

Hoe goed ken jij de DDR? Test je kennis op Welt.de (Duits).

Zet de beelden van de val van de muur en 60 jaar Bondsrepubliek op de juiste volgorde (op Bundesregierung.de).    

Video's

Eingemauert!
Interessante computeranimatie over de Muur. Hoe heeft de muur dwars door Duitsland er uitgezien en welke bewakingsmaatregelen waren er getroffen?    

Revolution erzählen
Informatieve video's van de Bondsregering over de DDR en de val van de Muur, in heel duidelijk Duits, gericht op jongeren.

Leipzig 1989 - de revolutie die uit de kerken kwam?
Documentaire van de IKON over de rol van de kerken bij de demonstraties tegen het DDR-regime in 1989.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger