Duitslandweb logo Duitslandweb

Webgids val van de Muur

Achtergrond - 20 augustus 2014

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat de Muur viel. Op speciale websites en op social media wordt aandacht besteed aan dit jubileum en de geschiedenis van de Muur. Duitslandweb zet de belangrijkste en bijzonderste sites op een rij. 

Webgids val van de Muur
© dpa
Val van de muur, 9 november 1989

Volg op Twitter via @Mauerfall89 'live' dagelijks de gebeurtenissen uit 1989 die leidden tot de val van de Muur. @Mauerfall89 is een samenwerking van de BStU (beheer Stasi-archief), het Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam en de Bild Zeitung. 

Freiheit und Einheit
Deze website van de bondsregering geeft een tijdlijn van alle gebeurtenissen in Duitsland vanaf 1 januari 1989 tot en met oktober 1990. De mooi vormgegeven tijdlijn bevat veel foto’s, video's en authentieke documenten, zoals de gemeenschappelijke verklaring van Kohl en Gorbatsjov na diens bezoek aan de Bondsrepubliek in juni 1989.

Gedächtnis der Nation
Op deze interactieve website staan de laatste 100 jaar Duitse geschiedenis centraal. Met veel aandacht voor de deling tussen Oost- en West-Duitsland, en ooggetuigenverslagen van de gebeurtenissen in 1989. De website bevat heel veel beeldmateriaal, zowel historische beelden als interviews.

Chronik der Mauer
Chronik der Mauer is een gemeenschappelijk project van de Bundeszentrale für politische Bildung BpB, Deutschlandradio en het Zentrum für Zeithistorische Forschung Potsdam. De website geeft een uitgebreide chronologie van de gebeurtenissen vanaf de bouw van de Muur in 1961 tot de val ervan in 1989, met heel veel interessant archiefmateriaal, geluids- en beeldfragmenten. Ook geeft de site een overzicht van de personen die zijn omgekomen bij vluchtpogingen van Oost- naar West-Berlijn.  Noemenswaardig zijn ook de toen-en-nu-foto's van de Duits-Duitse grens. Klik op de kaart om ze te zien.

Chronik der Wende 
Chronik der Wende is een groot televisieproject geweest bij de herdenking van de Val van de Muur in 1994 en 1999. 163 dagen werd er iedere dag op tv herinnerd aan de gebeurtenissen in 1989. De website ‘Chronik der Wende’ van de regionale omroep RBB van Berlijn en Brandenburg geeft een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in de laatste maanden voor de val van de Muur en de Duitse eenwording. Dit overzicht is verrijkt met beelden, documenten en geluidsmateriaal van de Wende.

Grenzgedächtnis/Google maps
Op de website Grenzgedaechtnis.de kun je op een Google maps kaart zien welke sporen van het IJzeren Gordijn in Duitsland nog te vinden zijn. Van Rostock in het noorden tot in Beieren in het zuiden.  

Bundeszentrale für politische Bildung (BPB)
Het dossier ‘Deutsche Teilung – Deutsche Einheit’ op de website van de BPB bevat uitvoerige achtergrondinformatie over de deling en eenwording van Duitsland. Daarnaast staan er interviews met voormalige DDR-burgers en bevat het een DDR-quiz.

Haus der Geschichte
Stichting Haus der Geschichte geeft op het Lebendige Museum Online (LeMo) een tijdbalk met alle gebeurtenissen van het jaar 1989. Ook heeft het LeMo nog een extra dossier over de val van de Muur. Dit dossier bevat foto’s, affiches en andere documenten, zoals een toespraak van oud-bondskanselier Willy Brandt de dag na de val van de Muur. 

Europeana1989
Europeana, dat tot doel heeft Europees cultureel erfgoed en archieven digitaal te ontsluiten, heeft een projectsite (www.europeana1989.eu) waarop foto's, objecten en verhalen van de gebeurtenissen in 1889, toen het IJzeren Gordijn in Europa werd neergehaald, worden verzameld. Ook archieven plaatsen materiaal op de website.

Der Tagesspiegel 
In dit dossier van de Berlijnse krant Tagesspiegel veel informatie over de val van de Muur in 1989, maar ook artikelen die een link leggen naar actuele gebeurtenissen of ingaan op hoe het nu tussen Oost en West gaat. Daarnaast nieuwtjes in de categorie entertainment, zoals de aankondiging van een film over hoe David ‘The Hoff’ Hasselhof met zijn zomerhit ‘Looking for freedom’ uit 1989 zou hebben bijgedragen aan de val van de Muur.

Berlin.de
De officiële website van de stad Berlijn heeft een special over de val van de Muur. De site geeft een overzicht van activiteiten in Berlijn rond de herdenking van 25 jaar val van de Muur. Een aanrader is een kaart waarop je in 3D kunt zien waar de Muur vroeger stond.

Mauerfall Berlin
Mauerfall Berlin is een particuliere website van een oud-DDR-burger. De website geeft naast actuele nieuwsberichten over de DDR en de Muur ook talloze achtergrondartikelen en foto’s. Verder heeft het een indrukwekkende lijst met links naar videomateriaal op onder andere YouTube en websites van tv-zenders als ARD en NDR. Een interessante link is bijvoorbeeld naar het video-archief van tv-zender MDR, waarin prominente Duitsers als Angela Merkel over hun ervaring met de val van Muur spreken.

Jaarlijks komt de Bondsregering met een Bericht zur Deutschen Einheit, waarin ze de balans opmaakt van de hereniging.Het rapport 2014 staat online.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.


Lees meer

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

Tijdlijn Rote Armee Fraktion

In mei 1972 pleegde de RAF voor het eerst een reeks aanslagen. Lees hoe de terreurbeweging Duitsland decennialang in zijn greep hield.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger