Duitslandweb logo Duitslandweb

Deutscher Buchpreis voor 'Herkunft' van Saša Stanišić

Kort nieuws - 15 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

'Herkunft' van Saša Stanišić heeft de Deutsche Buchpreis 2019 gewonnen. Dat is de belangrijkste prijs voor Duitstalige romans, die elk jaar aan de vooravond van de Frankfurter Buchmesse wordt uitgereikt.

Stanišić beschrijft in 'Herkunft' zijn jeugd in Bosnië, het uiteenvallen van Joegoslavië en zijn moeilijke aankomst in Duitsland. In zijn dankwoord uitte de schrijver maandagavond harde kritiek op de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan de Oostenrijkse schrijver Peter Handke vorige week. Dat heeft de vreugde van het winnen van de Deutsche Buchpreis voor hem verpest, zei Stanišić. Handke koos in de oorlog in Joegoslavië meermaals de kant van de Serven en sprak later op de uitvaart van de van oorlogsmisdaden beschuldigde Slobodan Milosevic. 

De winnaar van de Deutsche Buchpreis krijgt 25.000 euro. Genomineerd waren naast Stanišić: Raphaela Edelbauer voor 'Das flüssige Land', Miku Sophie Kühmel voor haar roman 'Kintsugi', Tonio Schachinger, auteur van 'Nicht wie ihr', Norbert Scheuer voor 'Winterbienen' en Jackie Thomae voor 'Brüder'. 

De Frankfurter Buchmesse wordt vandaag geopend door de Noorse kroonprinses Mette-Marit en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Noorwegen is dit jaar gastland van de grootste boekenbeurs ter wereld. Lees meer bij tagesschau.de, Zeit Online en Welt.de

Lees een recensie van 'Herkunft' door Jerker Spits op athenaeum.nl

Reacties

Loebas - 15 oktober 2019 14:52

37.500 euro is de prijs

Reageer
Marja Verburg Loebas - 15 oktober 2019 15:42

De winnaar van de Deutsche Buchpreis krijgt 25.000 euro, de andere vijf genomineerden elk 2.500 euro. Het totale prijsbedrag is daarom 37.500 euro. Zie: https://www.deutscher-buchpreis.de/der-preis/
Met vriendelijke groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Literatuur':

Design van het Derde Rijk

Design van het Derde Rijk

Onze nieuwe literatuur-columnist Jerker Spits moest bij expositie 'Design van het Derde Rijk' denken aan de joodse schrijver Victor Klemperer.

Lees meer

Gewoon weer Hölderlin lezen

Gewoon weer Hölderlin lezen

Het Hölderlin-jaar 2020 is de ideale aanleiding om je in deze dichter te verdiepen, vindt Ewout van der Knaap.

Lees meer

Videocolumn: Kreupelhout

Videocolumn: Kreupelhout

Winter, landschap en verlies; die ingrediënten maken 'Kreupelhout' van Esther Kinsky tot een prachtig boek voor de vakantie, stelt Britta Böhler.

Lees meer

Videocolumn: #MeToo - Wat ons overkomt

Videocolumn: #MeToo - Wat ons overkomt

Britta Böhler tipt een novelle die de dilemma's van de #MeToo-beweging thematiseert.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger