Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel steunt Syrië-plan Kramp-Karrenbauer; kritiek houdt aan

Kort nieuws - 23 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel staat achter het plan voor een internationale veiligheidszone in Syrië, dat minister van Defensie Kramp-Karrenbauer eerder deze week in Duitse media presenteerde. De kritiek op de minister houdt echter aan. 

Kramp-Karrenbauer wil een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in Syrië instellen in samenwerking met Turkije en Rusland, zei ze maandag in een interview met Deutsche Welle. Dat bleek echter niet te zijn afgestemd met coalitiepartner SPD. En zo'n belangrijk plan - het is de eerste keer sinds het bestaan van de Bondsrepubliek dat Duitsland zelf een militaire inzet zou initiëren - moet op een andere manier worden gepresenteerd, luidde de kritiek. 

Kanselier Merkel heeft dinsdag haar steun voor Kramp-Karrenbauers plan uitgesproken. Ze noemde het volgens persbureau dpa "zeer veelbelovend, ook als nog veel vragen open zijn". Merkel benadrukte dat veiligheidszones alleen met een mandaat van de VN mogelijk zijn. De kanselier kondigde aan met de Franse president Macron, de Britse premier Johnson en de Turkse leider Erdogan over Kramp-Karrenbauers voorstel te gaan praten. 

Bij de SPD blijft de irritatie over het optreden van Kramp-Karrenbauer groot. Ze had haar collega Maas (SPD) van Buitenlandse Zaken per sms over haar plannen op de hoogte gesteld, zonder details te noemen. "Ik heb niet veel op met sms-diplomatie", aldus Maas. Dat Kramp-Karrenbauer haar plannen niet had afgestemd, is ook schadelijk voor Duitslands imago als betrouwbare partner, zei Maas. En ze had beter met het bekendmaken van de plannen kunnen wachten tot na de top van Erdogan en de Russische president Poetin dinsdag, vindt de SPD. Die zijn het eens geworden over Turks-Russische patrouilles in Noord-Syrië. 

Ook Frankrijk toont zich geïrriteerd dat de plannen van Kramp-Karrenbauer niet vooraf zijn afgestemd. Ze zouden bovendien niet passen bij de "dynamieken" in Syrië en het "moeilijke deel" aan andere landen overlaten. Lees meer bij Zeit Online en tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer

Duitsland en Turkije op verzoeningskoers

Duitsland en Turkije op verzoeningskoers

Het staatsbezoek van Erdogan aan Berlijn deze week moet de relatie tussen beide landen verbeteren.

Lees meer

Minister Maas kiest hardere toon tegen Rusland

Minister Maas kiest hardere toon tegen Rusland

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is kritischer op Rusland dan zijn voorgangers.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger