Duitslandweb logo Duitslandweb

Veel kritiek op Syrië-plan minister Kramp-Karrenbauer

Kort nieuws - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Plannen van Duitse minister van Defensie Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een internationale veiligheidszone in Syrië oogsten veel kritiek. De plannen zijn volgens coalitiepartner SPD niet intern afgesproken. De Groenen spreken van "halfgare" voorstellen.

Kramp-Karrenbauer wil een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in Syrië instellen in samenwerking met Turkije en Rusland, zei ze maandag in een interview met Deutsche Welle. Dat is volgens een SPD-Defensie-expert niet met zijn partij afgesproken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, geleid door SPD-minister Maas, liet weten dat er nog 'behoefte aan discussie' is. Naar eigen zeggen had Kramp-Karrenbauer Maas voorafgaand aan het interview per sms geïnformeerd. 

Kramp-Karrenbauer liet zich in het interview niet uit over hoe een Duitse deelname aan zo'n missie er uit moet zien. Ook is onduidelijk of de partnerlanden met het plan willen meedoen en wat Rusland en Turkije ervan vinden. Zelf zegt de minister dat ze het voorstel met de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk heeft afgestemd en het op de NAVO-top komende donderdag en vrijdag in Brussel verder wil bespreken.

De Groenen spreken van "halfgare voorstellen" die, als ze niet met Buitenlandse Zaken zijn afgesproken, Duitslands imago als betrouwbare partner kunnen beschadigen. De Süddeutsche Zeitung noemt het plan in principe "plausibel". Maar het zou voor het eerst zijn dat Duitsland een militaire inzet initieert en dan moet zo'n voorstel niet van de minister van Defensie komen, maar van de kanselier. Ook wordt coalitiepartner SPD onnodig gedupeerd, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Lees meer bij tagesschau.deDeutsche Welle en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger