Veel kritiek op Syrië-plan minister Kramp-Karrenbauer
Kort nieuws - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebPlannen van Duitse minister van Defensie Kramp-Karrenbauer (CDU) voor een internationale veiligheidszone in Syrië oogsten veel kritiek. De plannen zijn volgens coalitiepartner SPD niet intern afgesproken. De Groenen spreken van "halfgare" voorstellen.
Kramp-Karrenbauer wil een internationaal gecontroleerde veiligheidszone in Syrië instellen in samenwerking met Turkije en Rusland, zei ze maandag in een interview met Deutsche Welle. Dat is volgens een SPD-Defensie-expert niet met zijn partij afgesproken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, geleid door SPD-minister Maas, liet weten dat er nog 'behoefte aan discussie' is. Naar eigen zeggen had Kramp-Karrenbauer Maas voorafgaand aan het interview per sms geïnformeerd.
Kramp-Karrenbauer liet zich in het interview niet uit over hoe een Duitse deelname aan zo'n missie er uit moet zien. Ook is onduidelijk of de partnerlanden met het plan willen meedoen en wat Rusland en Turkije ervan vinden. Zelf zegt de minister dat ze het voorstel met de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk heeft afgestemd en het op de NAVO-top komende donderdag en vrijdag in Brussel verder wil bespreken.
De Groenen spreken van "halfgare voorstellen" die, als ze niet met Buitenlandse Zaken zijn afgesproken, Duitslands imago als betrouwbare partner kunnen beschadigen. De Süddeutsche Zeitung noemt het plan in principe "plausibel". Maar het zou voor het eerst zijn dat Duitsland een militaire inzet initieert en dan moet zo'n voorstel niet van de minister van Defensie komen, maar van de kanselier. Ook wordt coalitiepartner SPD onnodig gedupeerd, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Lees meer bij tagesschau.de, Deutsche Welle en Süddeutsche.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig