Lukas Podolski
Prins Poldi (stand: maart 2007)

Achtergrond - 8 maart 2007

  Aanvaller Lukas ‘Prinz Poldi’ Podolski maakt deel uit van Klinsmanns jonge garde. Net als zijn collega-spits Miroslav Klose komt Podolski oorspronkelijk uit Polen. Hij is geboren in het plaatsje Gleiwitz (Gliwice) in het voormalige Duitse Silezië. Podolski’s ouders emigreerden in 1987 naar Duitsland, toen hij twee jaar oud was. Ze vestigden zich in Bergheim, niet ver van Keulen. Daar, bij het 1.FC Köln, begon Poldolski op zijn tiende zijn voetbalcarrière. Het verhaal gaat dat hij op de eerste training van de Keulse selectie - Poldolski was 18 jaar oud - als enige met het openbaar vervoer op de club verscheen. De rest had een eigen auto.

In de Bundesliga scoorde publiekslieveling Prinz Poldi er lustig op los, doelpunten die bondscoach Rudi Völler in 2004 beloonde met een plaats in de Duitse selectie voor het EK in Portugal. Poldolski werd daarmee een van de jongste Duitse Nationalspieler ooit.

Degradatie van zijn club FC Köln kon de jonge goaltjesdief dit seizoen echter niet verhinderen. Maar spelen in de tweede divisie blijft Podolski bespaard. De Keulse topscorer is al weggekocht. Het seizoen 2006/2007 speelt Poldi voor FC Bayern München.

Zijn internationale doorbraak beleefde Podolski op het WK. Met kwikzilverachtig spel en doelpunten tegen Equador (1) en in de achtste finales tegen Zweden (2) groeide de jonge aanvaller uit tot een van de smaakmakers van de Duitse ploeg. Als klap op de vuurpijl werd Podolski na het WK vóór voetbalmagiërs als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo verkozen tot beste jonge speler van het toernooi.   

Na de euforie van het WK kende Podolski bij zijn nieuwe werkgever FC Bayern München een moeilijke start. Trainer Felix Magath gaf veelal de voorkeur aan Das Phantom Roy Makaay en in de weinige speelminuten die Podolski gegeven waren, kon de jonge ster maar mondjesmaat overtuigen. Onder nieuwe trainer Ottmar Hitzfeld lijkt Podolski echter langzaam maar zeker zijn draai te vinden.  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger