Jens Lehmann
De hete adem van Kahn in zijn nek

Achtergrond - 23 mei 2006

Jens Lehmann heeft eindelijk wat hij wilde: de positie van eerste doelman, ten koste van Oliver Kahn. Bondscoach Klinsmann liet de twee kemphanen lang in het ongewis over wie zijn nummer één zou worden. Bij oefenwedstrijden liet Klinsmann de twee keepers rouleren: de ene wedstrijd speelde Kahn, de andere Lehmann. Dat Kahn aan het kortste eind trok, ligt vooral aan de uitstekende prestaties van Lehmann. De doelman van het Engelse Arsenal is bezig aan een ijzersterk seizoen.

Lehmann is een held in Engeland, waar hij in de media “Jensational”, “Supermann” of “Jenius” (van genius) wordt genoemd. Vooral nadat hij dit jaar voor Arsenal een plek in de Champions League-finale had veiliggesteld. In de laatste minuut van de halve finale tegen Villareal redde hij bij een stand van 0-0 een penalty. Arsenal was door, Lehmann de gevierde redder.

In het Duitse elftal ligt alle druk nu op Lehmann. Nooit was hij eerste doelman, al hoort hij als sinds 1998 bij de Duitse selectie. Op grote toernooien speelde hij geen minuut. Nu heeft hij voor het eerst de hete adem van ‘King Kahn’ in zijn nek. Echt prettig kan dat niet zijn, want ook Lehmann weet dat een vechtjas als Kahn zich niet zo maar gewonnen geeft.