Duitslandweb logo Duitslandweb

Niet meer tanken of winkelen in Duitsland

Kort nieuws - 6 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Wie na een meerdaags verblijf in het buitenland wil inreizen in Duitsland, moet straks twee weken in quarantaine, heeft de Duitse regering besloten. In overleg met de deelstaten wordt deze maatregel 10 april ingevoerd.

De grens tussen Nederland en Duitsland blijft open, maar de controles aan alle Duitse grenzen zijn volgens een regeringswoordvoerder al sinds enkele weken geïntensiveerd. Wie voor werk de grens oversteekt, is van de quarantaine-regel uitgezonderd en ook goederenverkeer en transitverkeer mag de grens over. Maar de grens over om op bezoek te gaan, te tanken of boodschappen te doen mag vanaf 10 april niet meer. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung
Zie ook op Duitslandweb: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Volgens de regionale zender L1 werden auto's maandag al gecontroleerd bij de grens. Lees meer bij L1

Minister-president Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen reageerde op Twitter verheugd op het besluit. Hij had zich hardgemaakt voor het openhouden van de grens.

Ook kanselier Merkel ging op de maatregelen in tijdens haar persconferentie. Ze zei dat Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen nauw overleg hebben gehad met Nederland en België over het grensverkeer, dat nauwlettend hebben gevolgd en dat ze hebben gevraagd het 'grensmanagement' zo te houden als het is. Zonodig kan worden gevraagd om intensievere politie-controles in de directe omgeving van de grens. (Schleierfahndung). Bekijk de persconferentie van Merkel en persbericht van Binnenlandse Zaken

Oproep van Bezirksregierung Münster op twitter

Reacties

Mareike - 9 april 2020 17:25

Mag ik als grens werker wel tanken in duitsland na 10 april

Reageer
Marja Verburg Mareike - 9 april 2020 18:40

Als u als grenswerker de grens over mag, lijkt het ons dat u daar ook mag tanken. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#Grens
Mvg, de redactie

Richard - 9 april 2020 07:02

Mijn schoonouders wonen ca. 30 km over de grens. Ze zijn beiden rond de 70 en hebben hart en longkwalen waardoor ze zelf de deur niet meer uit willen.
Mogen wij boodschappen/medicijnen brengen vanuit Nederland?

Reageer
Marja Verburg Richard - 9 april 2020 18:33

Het lijkt erop dat Nedersaksen dat toestaat. Zie hier: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#Grens. Deze info hebben we vanmiddag (9-4) rond 15.45 ontvangen. Hoe NRW de aangekondigde grensbeperkingen hanteert, weten we nog niet. De deelstaatregering heeft ons toegezegd info te sturen, maar vanmiddag was die nog niet beschikbaar. U kunt ws het best contact opnemen met de Duitse gemeente waar uw schoonouders wonen.
Mvg, de redactie

Roy - 8 april 2020 09:07

Ik ben heel benieuwd waar deze site op baseert dat er vanaf 10 april geen boodschappen over de grens zouden mogen worden gedaan. Merkel heeft aangegeven dat er niets gaat veranderen, behalve de quarantaine-maatregel als mensen meerdere dagen buiten Duitsland verbleven. Ze zei letterlijk (in het Duits althans): “De Duitse regering vertrouwt erop dat alleen forenzen en mensen met een dringende reden de grens oversteken. Daarbij zouden de huidige steekproefsgewijze controles voldoende moeten zijn”.

Reageer
Roy Roy - 8 april 2020 11:02

Dank Wiebke. Maar dat is dus geen verandering t.o.v. de huidige situatie. Hieronder wordt ergens gesteld dat boodschappen doen al geen dringende reden was, maar dat dit per 10 april aanstaande dus sowieso verboden zou zijn. Dat is dus vooralsnog onjuiste informatie.

Wiebke Pittlik Roy - 8 april 2020 10:55

Omdat boodschappen doen geen dringende reden is. Voor EU-burgers die Duitsland in willen, geldt de quarantaine-maatregel, uitzonderingen daargelaten. Limburgse media melden overigens dat deze week al mensen die wilden tanken, werden teruggestuurd. De deelstaten werken deze week de details uit, wie weet worden er nog meer uitzonderingen gemaakt. Overigens kunnen vooralsnog Duitsers wel komen winkelen in NL, al heeft premier Rutte gisteren gezegd dat dat niet de bedoeling is. mvg de redactie

Arris - 7 april 2020 18:40

Mijn vriendin woont in Duitsland en ik ga al 8 jaar ieder weekend naar haar toe.
We hebben de afgelopen 3 weken bewust niet afgesproken ivm Corona en wilde juist met Pasen elkaar weer zien. Mag dit nu wel of valt dit onder op bezoek gaan.

Reageer
Marja Verburg Arris - 7 april 2020 21:33

Hoe de verschillende deelstaten de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, gaan uitvoeren, is nog niet duidelijk. Als daar meer over bekend wordt, melden we dat in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Gerda - 7 april 2020 18:02

Ik woon in Kerkrade en bij ons heb je de nieuwstraat de ene helft van de straat is Nederland en de andere helft Duitsland dus mag dan niet meer op de Duitse helft rijden?

Reageer
Marja Verburg Gerda - 7 april 2020 21:32

Hoe de verschillende deelstaten de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, gaan uitvoeren, is nog niet duidelijk. Als daar meer over bekend wordt, melden we dat in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Stephan - 6 april 2020 21:14

Ik woon zelf als vader in Duitsland aan de Nederlandse grens. Mijn kinderen wonen bij hun moeder in Nederland. Wegens onze scheiding is er een omgangsvorm waarbij ik ze om het weekend bij mij in Duitsland heb. Ik haal ze op en breng ze weer thuis.
Wat betekend dit nu voor ons? Dat de kinderen niet meer in de omgangsweekenden bij mij kunnen zijn ? Hebben geen co ouderschap samen. Kids zijn wel minderjarig.

Reageer
Marja Verburg Stephan - 7 april 2020 10:38

Dat kunnen we als redactie nog niet overzien. De bondsregering en de deelstaten overleggen de komende dagen hoe de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, worden uitgevoerd. We houden u daar van op de hoogte in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Robert - 6 april 2020 17:47

Hallo, mag ik vanuit Doetinchem iemand ophalen bij het station in Emmerich?

Reageer
Marja Verburg Robert - 7 april 2020 09:49

Dat kunnen we als redactie nog niet overzien. De bondsregering en de deelstaten overleggen de komende dagen hoe de nieuwe reisbeperkingen, die op 6 april zijn aangekondigd, worden uitgevoerd. We houden u daar van op de hoogte in dit artikel: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Tom - 6 april 2020 16:54

Als men zonder geldige reden de grens oversteekt en de politie houdt je aan, krijgt men dan een boete of wordt je alleen terug gestuurd? Ik heb ook gelezen dat tot 30 km achter de grens wordt gecontroleerd. Worden mensen met buitenlands kenteken na die 30 km niet meer staande gehouden door de politie (en al dan niet terug gestuurd)? En stel ik wil iemand in Duitsland, mag dat op 9 april wel nog? De maatregelen gaan immers op 10 april in. Tot slot, wanneer mag men wel weer het land in?

Reageer
Marja Verburg Tom - 6 april 2020 18:22

Als je geen geldige reden hebt om de grens over te gaan, word je bij controle teruggestuurd. Of er boetes worden uitgedeeld als je in Dld wordt gecontroleerd en je hebt geen geldige reden, weten we op dit moment nog niet. Overigens geldt ook nu al dat je zonder geldige reden de grens niet over mag. Maar er wordt nu intensiever gecontroleerd. Zie ook: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Inge - 6 april 2020 16:07

Dag, mijn zoon, schoondochter en kleinkinderen wonen in Ven-Zelderheide (bij Gennep). Wijzelf wonen in Doetinchen. Wij rijden altijd via Kleef naar hen toe (is 44 km). Als we via Nederland rijden is dat via Nijmegen, ongeveer 84 km. Zelf blijven we thuis met Pasen, maar mijn dochter en schoonzoon (die ook in Doetinchem wonen) willen even naar hun toe met Pasen. Mogen ze dan via Kleef rijden?

Reageer
Marja Verburg Inge - 6 april 2020 18:06

Bij landen waarmee Dld eerder de grenzen heeft gesloten (Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg en Denemarken) mogen mensen niet door Duitsland rijden om de route af te korten. Zie: https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html?nn=5931604#doc13824392bodyText8 (punt 2.16). Hoe NRW en Nedersaksen dit gaan hanteren, kunnen we als redactie op dit moment nog niet overzien.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger