Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederland maakt uitzondering voor familiebezoek België en Duitsland

Kort nieuws - 29 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nederland maakt sinds 28 december een uitzondering op de quarantaineregel voor reizigers uit oranje gebied voor wie een 'geliefde, echtgenoot, kind of ouder bezoekt'. Wel moeten reizigers uit Duitsland vanaf 29 december een negatieve PCR-test laten zien als ze per trein, vliegtuig, bus of schip naar Nederland komen.

Reizigers die Nederland binnenkomen uit gebied waarvoor code oranje geldt, moeten in Nederland tien dagen in quarantaine. Dat gold tot maandag ook voor mensen die een partner, kind of ouder over de grens hebben in België of Duitsland. Dat nogal wat mensen de dupe zijn van die bepaling, bleek uit de reacties die bij de redactie binnenkwamen en de petitie die werd opgezet (zie ook: Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’). In Nederland wonen volgens het CBS meer dan 300.000 mensen met Duitse afkomst.

Sinds maandag 28 december staat op de website van de rijksoverheid dat voor bezoek aan geliefden, ouders en kinderen een uitzondering geldt op de quarantaineregels. Die uitzondering werd eerder al gemaakt voor mensen die voor werk, studie, school of goederen- of personenvervoer over de grens moeten. 

Dit meldt de website: "Als u naar België of Duitsland reist vanwege een bezoek aan uw geliefde, aan uw echtgenoot, aan uw ouder of aan uw kind, bent u uitgezonderd van quarantaine. Deze uitzondering geldt alleen voor onze directe buurlanden (België en Duitsland). Als u vanuit België of Duitsland naar Nederland reist om uw ouder of kind te bezoeken, geldt de uitzondering ook." Lees meer bij Rijksoverheid.nl en lees meer over de verplichte negatieve PCR-test

Zie ook op Duitslandweb:
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Noura Chahbar - 22 december 2021 17:09

Familie wilt graag kome op bezoek.
We komen allemaal in Belgie.
In total zijn het 2 kimderen onder 12 jaar en 7 volwassenen.
Mogen ze komen ook slapen of niet.

Reageer
britta - 23 juli 2021 13:19

ik wil mijn moeder gaan bezoeken in duitsland met de kids. we zijn niet getest en niet ingeënt. is er een testverplichting?

Reageer
Wiebke Pittlik britta - 23 juli 2021 13:47

Als Nederland inderdaad vanaf komende week hoogrisicogebied wordt, dan moet u getest of gevaccineerd zijn als u het land binnenkomt, ook bij familiebezoek. Later vandaag wordt bekendgemaakt of Nederland Hochinzidenzgebiet wordt. Groet, de redactie

Emma - 31 mei 2021 08:31

Is de uitzondering voor ongehuwde partners komen te vervallen? Ik zie de regel niet meer op de site van de Rijksoverheid..

Reageer
Marja Verburg Emma - 1 juni 2021 10:15

@Emma en @Tom Janssen: Ja, de quarantaine is voor reizigers uit Duitsland een dringend advies en geen plicht. Er geldt per 1 juni 2021 wel een testplicht voor reizigers uit Duitsland, ook als ze met eigen vervoer komen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/verplichte-negatieve-covid-19-testuitslagen
Mvg, de redactie

Emma Emma - 31 mei 2021 21:08

Ik lees die quarantaine toch anders. Duitsland is nu oranje en hoog risico, daarom geldt een quarantaine-advies. Voor landen met zeer hoog risico geldt een verplichting: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/quarantaineplicht.

Dus ja, quarantaine is het dwingend advies, maar niet een plicht. Toch?

Tom Janssen Emma - 31 mei 2021 20:50

Ja dat was mij ook opgevallen.
Ik heb dit nagevraagd bij het ministerie van buitenlandse zaken en dat werdt bevestigd.
Alleen nog 1' e en 2' e graad familie.
Ook las ik dat vanaf 1 juni het een quarantaine plicht wordt inplaats van advies en je een document van te voren moet invullen (die je dus bij je moet hebben als je van Duitsland naar Nederland reist). Dan moet je in quarantaine die je pas na 5 dagen d.m.v. een negatieve test kan eindigen.

JHH van der Linden - 13 mei 2021 09:22

Mijn vrouw is in letale toestand ligt in een verpleegtehuis.
Onze dochter woont in Thüringen en wil haar graag nog eenmaal bezoeken voor haar moeder overlijdt.
Ze is in duitsland 2x ingeënt ivm corona

aan welke voorwaarden moet ze voldoen wil z e zaterdag haarmoeder bezoeken

Reageer
Marja Verburg JHH van der Linden - 17 mei 2021 16:47

We lezen uw vraag helaas nu pas. INederland en Duitsland maken een uitzondering op de quarantaineplicht voor mensen die hun ouders over de grens bezoeken. Als uw dochter met eigen vervoer naar NL komt, geldt voor NL geen testplicht. Als ze in Dld gevaccineerd is, hoeft ze ook geen negatieve test te laten zien als ze teruggaat naar Dld. Sterkte in deze moeilijke tijd.
Met vriendelijke groet, de redactie

TKL - 11 april 2021 21:42

Beste,

Hoe zit het nu met de nieuwe (onduidelijke) regels als ik met de auto naar mijn partner in NRW wil? Welke test is nu wel/niet verplicht? Moet men deze zelf betalen of wordt daar in tegemoet gekomen? En wat als mijn partner naar NL wilt komen? De kosten zijn niet te overzien op deze manier (laat staan even voor een weekend samen zijn) Is hier inmiddels meer duidelijkheid over? Ik snap het nl niet meer. Een duidelijk antwoord wordt gewaardeerd. Ook van anderen als er duidelijke input is.

Reageer
Marja Verburg TKL - 12 april 2021 22:18

Voor zover wij kunnen nagaan is de Nlse GGD-test niet geldig als negatief testbewijs. U kunt ws het best bij het Gesundheitsamt in de plaats in Dld waar u verblijft nagaan wat u in uw geval geldt en en kan. Mogelijk kunt u zich in Dld laten testen. Zie voor meer info over de Duitse en Nlse reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Omid - 27 maart 2021 12:31

Wij willen graag onze ouders bezoeken die kwetsbaar zijn. Wij zijn Nederlanders, ouders Belgen maar volgens de Belgische regering mag alleen een iemand komen met een ingevulde verklaring van eer die op de website van info-coronavirus.be staat. Echter he formulier is ongeldig omdat het voorwaarde van uitzondering er niet bij staat, met name "bezoek van kwetsbare ouders". Een Europese burger mag de grenzen oversteken akkord met Schengen verdrag en qurantine niet meer dan 40 dagen mag! klopt dat?

Reageer
Marja Verburg Omid - 29 maart 2021 13:48

Welke reis- en coronaregels tussen Nederland en België gelden, kunnen wij als redactie van Duitslandweb niet zeggen. U kunt dat het best nagaan bij de Nederlandse of de Belgische overheid.
Mvg, de redactie

Janke de Jong - 24 maart 2021 07:20

Wij willen zo graag onze kinderen in Zuid Duitsland opzoeken, hebben elkaar al meer dan een jaar niet gezien. Ze wonen in de omgeving van Stuttgart.
Hoe pakken we dat aan.?

Reageer
Marja Verburg Janke de Jong - 24 maart 2021 13:23

U kunt het best contact opnemen met het Gesundheitsamt in de plaats of regio waar uw kinderen wonen om na te gaan wat in uw geval mogelijk is en waar u aan moet voldoen (bv qua testen). Gaat u ook bij de Nlse overheid na wat voor u geldt als u terugkomt uit Dld. Zie voor meer info over de Nederlandse en Duitse reisregels: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Geke de Boer - 9 maart 2021 16:28

Ik lees net het nieuws dat het kabinet een wetsvoorstel heeft ingediend om ook reizigers die met de auto Nederland binnenkomen een negatieve test moeten laten zien. Dit mag geen antigeen test zijn. Ik mag hopen dat ze hiervoor ook weer een uitzondering maken voor geliefden. Mijn vriend woont in Duitsland en het is niet te doen als je voor een weekend een pcr test moet laten doen. Kosten zijn rond €100/140. Weten jullie iets meer of deze uitzondering in het wetsvoorstel is opgenomen?

Reageer
Marja Verburg Geke de Boer - 10 maart 2021 18:37

Nee, we weten daar op dit moment niet meer over. Als daar meer over bekend is, melden we dat hier: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

Patty - 8 maart 2021 12:49

Ik wil ook zo graag een dag naar mijn dochter in België. Is daar nu een uitzondering voor om kind te bezoeken?

Reageer
Johny van Assouw Patty - 27 mei 2021 15:09

Goedendag ik moet zaterdag naar Duitsland omdat mijn kinderen de communie doen . Nu wou ik mij eigen laten testen , maar dat kan ik niet . Wat nu te doen .
Groet Johny

Chris - 6 maart 2021 08:44

Ik woon in Nederland, mag ik mijn kleinkind bezoeken in belgie en mag dat ook met zijn 2?

Reageer
Marja Verburg Chris - 8 maart 2021 12:47

Als redactie van Duitslandweb hebben we helaas geen overzicht van de reisregels die voor Nederland en België gelden. Dat kunt u het best nagaan op de betreffende Nederlandse en Belgische overheidssites.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Winst PVV: ‘Een waarschuwing voor Duitsland’

Een ruk naar rechts, een politieke aardbeving: Duitse media reageren gealarmeerd op de PVV-verkiezingswinst in Nederland.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Overvloed en onbehagen

Overvloed en onbehagen

Merlijn Schoonenboom verbaast zich in Amsterdam over twintigers op prijzige designer e-bikes. In Berlijn ziet hij veel meer sjofelheid. Een groot verschil in de omgang met luxe.


Lees meer

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger