Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederland maakt uitzondering voor familiebezoek België en Duitsland

Kort nieuws - 29 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nederland maakt sinds 28 december een uitzondering op de quarantaineregel voor reizigers uit oranje gebied voor wie een 'geliefde, echtgenoot, kind of ouder bezoekt'. Wel moeten reizigers uit Duitsland vanaf 29 december een negatieve PCR-test laten zien als ze per trein, vliegtuig, bus of schip naar Nederland komen.

Reizigers die Nederland binnenkomen uit gebied waarvoor code oranje geldt, moeten in Nederland tien dagen in quarantaine. Dat gold tot maandag ook voor mensen die een partner, kind of ouder over de grens hebben in België of Duitsland. Dat nogal wat mensen de dupe zijn van die bepaling, bleek uit de reacties die bij de redactie binnenkwamen en de petitie die werd opgezet (zie ook: Code oranje: ‘Wanneer kan ik m’n vriendin weer zien?’). In Nederland wonen volgens het CBS meer dan 300.000 mensen met Duitse afkomst.

Sinds maandag 28 december staat op de website van de rijksoverheid dat voor bezoek aan geliefden, ouders en kinderen een uitzondering geldt op de quarantaineregels. Die uitzondering werd eerder al gemaakt voor mensen die voor werk, studie, school of goederen- of personenvervoer over de grens moeten. 

Dit meldt de website: "Als u naar België of Duitsland reist vanwege een bezoek aan uw geliefde, aan uw echtgenoot, aan uw ouder of aan uw kind, bent u uitgezonderd van quarantaine. Deze uitzondering geldt alleen voor onze directe buurlanden (België en Duitsland). Als u vanuit België of Duitsland naar Nederland reist om uw ouder of kind te bezoeken, geldt de uitzondering ook." Lees meer bij Rijksoverheid.nl en lees meer over de verplichte negatieve PCR-test

Zie ook op Duitslandweb:
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Victoria - 17 februari 2021 11:12

Beste!
Ik woon in Nederland en mijn vriend in Duitsland. We willen elkaar weer zien dus kan dat wel voor een aantal dagen zonder in quarantine te gaan? Hij zou wel een negatieve Corona uitslag meenemen...

Reageer
Marja Verburg Victoria - 17 februari 2021 12:18

NL maakt een uitzondering op de quarantaineplicht voor mensen die geliefde, ouder of kind bezoeken in Dld of België. Afhankelijk van hoe uw vriend reist, zou hij een negatieve test bij zich moeten hebben. In Dld bepalen de deelstaten welke regels en uitzonderingen zij voor bezoek aan partners of familie maken. Meer info over de Nlse en Duitse reisregels vindt u hier: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Mvg, de redactie

De vries - 2 februari 2021 16:04

Hi allemaal,
Hopelijk kan iemand ons helpen!
Mijn schoonouders wonen in België en na een halfjaar uitstellen willen we er nu graag heen.
We gaan er op vrijdag in de namiddag heen en zondag start middag terug. We gaan sowieso een verklaring van op eer meenemen, maar hoe zit het precies met de testen en hebben wij nog meer nodig? En hoe zit het met de quarantaine?

Reageer
Jacoba Van strien - 24 januari 2021 10:22

Hallo fijn om jullie ervaringen te delen,maar de regels veranderen zo snel. Ik woon in belgie alleen,mijn moeder van 82 woont alleen in Eindhoven.. welke documenten moet ik in hemelsnaam bij me hebben om even een koffie bij haar te gaan drinken en weer terug te gaan naar belgie. Alvast bedankt

Reageer
Marja Verburg Jacoba Van strien - 27 januari 2021 13:04

Voor zover wij kunnen nagaan, hoeft u geen negatieve PCR-test te laten zien als u niet per vliegtuig, schip, bus of trein naar NL reist. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/reizen-naar-nederland-checklist
Er geldt in NL een uitzondering op de quarantaineplicht voor mensen die een ouder, kind of geliefde over de grens bezoeken. Welke regels voor België gelden, kunnen wij als redactie van Duitslandweb helaas niet overzien.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-01-27 13:06:17

Mandra Wabäck - 2 januari 2021 21:16

Helaas 80 euro uitgegeven voor een test om de grens over te gaan vanuit Duitsland naar Nederland. Geen kip die er naar gevraagd heb. Idioot beleid die nergens op slaat.

Reageer
Wiebke Pittlik Mandra Wabäck - 4 januari 2021 10:05

Beste Mandra, fijn toch, dat je tenminste weet dat je het virus waarschijnlijk niet hebt verspreid?

Tom Janssen - 1 januari 2021 11:09

Fijn dat deze regel er nu is.
Jammer genoeg praten landen niet met elkaar en heeft Duitsland (in ieder geval deelstaat Bayern) hier geen uitzondering voor.
Dat houd in dat je, je nog moet aan melden. 14 dagen in Quarantäne of na 5 dagen onderbreken met een negative Test.

Natuurlijk fijn dat je die 10 dagen in Nederland niet hoeft.
Maar zelf met deze niet matschende regels is het niet mogelijk/lastig om elkaar tussen het werken door te zien.

Reageer
Carmen - 30 december 2020 14:32

Super, goed gedaan! Heel blij mee omdat we net terug van mijn vader in Duitsland zijn en bang voor 10 lange dagen met kids in huis waren! Top!

Reageer
Jan Peters - 29 december 2020 15:03

De informatie die ik hierboven schreef, komt rechtstreeks van de corona hotline van de Nederlandse overheid en is ook op hun website terug te lezen. Ik denk dat het nog eens bevestigd, dat de informatie niet duidelijk opgeschreven en gecommuniceerd wordt.

Reageer
Jan Peters - 29 december 2020 14:04

Eigenlijk is er niets veranderd: voorheen was de regel al, dat wie met de auto rijdt en in Nederland niet uitstapt, ook niet om te tanken of om iets te eten buiten de auto, bij (terug)komst in Nederland niet in quarantaine hoeft.
Nederlanders die in Duitsland wonen en minder dan 72 uur naar Nederland reizen om familie (1e of 2e graads) te bezoeken, bij terugkomst ook niet in quarantaine moeten. Het verplicht aantonen van een negatieve test geldt ook niet voor personen, die met de auto reizen.

Reageer
Tim van der Kuijl Jan Peters - 31 december 2020 11:02

Dat is niet waar. De regel in Duitsland was dat als ik naar mijn partner en dochter ging vanuit Nederland, dan geldt de quarantaine regel niet. Er was een speciaal formulier die ik moest invullen en daarmee geldt de quarantaine eis niet voor mij.

Wiebke Pittlik Jan Peters - 29 december 2020 14:55

Er is wel degelijk iets veranderd. Als u bijvoorbeeld uw ouders wilt bezoeken ergens in Duitsland, dan hoeft u nu bij terugkomst niet meer tien dagen in quarantaine. Als u met de trein reist moet u wel een negatieve pcr-test hebben. Overigens was het voorheen ook niet mogelijk om vanuit Duitsland kort voor familiebezoek naar Nederland te gaan. Dan gold ook de quarantaine van 10 dagen. Groet, de redactie

Aangepast op 2020-12-29 15:01:46

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederland-Duitsland':

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Zorgen over energiecompensatie in grensstreek

Nederland en Duitsland compenseren de stijgende energieprijzen. Grenspendelaars dreigen tussen wal en schip te raken.


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger