Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 24 april: 'Verdere versoepelingen pas na 6 mei'

Kort nieuws - 24 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb
  • Kanselier Merkel wil pas na 6 mei over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen spreken
  • Duitsland gaat meer bijdragen aan de EU-begroting voor het herstel van Europa na de coronapandemie
  • De bondsregering oefent bij de ontwikkeling van een corona-app druk uit op Apple, meldt de Tagesspiegel

Kanselier Merkel wil pas na 6 mei een besluit nemen over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat zei ze donderdagavond na het EU-overleg van de regeringsleiders. Pas dan is in te schatten wat de effecten zijn van de heropening van een deel van de winkels, zei ze. Sinds maandag mogen in Duitsland winkels tot 800 vierkante meter hun deuren weer openen. Lees meer bij tagesschau.de

Het eerstvolgende overleg van de kanselier en de deelstaten over de coronamaatregelen staat op 30 april gepland. Dat gaat wel gewoon door, aldus Merkel, maar daar wordt niet over nieuwe maatregelen overlegd. De afgelopen dagen hebben verschillende deelstaten, zoals Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg, aan een concept gewerkt voor verdere versoepelingen, bijvoorbeeld om horeca meer perspectief te bieden en meer winkels te openen. In Berlijn werd hardop nagedacht over het voorzichtig openen van musea. Merkel benadrukte donderdag in haar regeringsverklaring in de Bondsdag dat Duitsland nog maar aan het begin van de pandemie staat en ze bekritiseerde de manier waarop sommige deelstaten versoepelingen doorvoeren. Winkeliers melden overigens dat de zaken niet goed lopen nu de winkels weer open zijn en dat ze gemiddeld zo'n 40 procent van hun normale omzet halen. Lees meer bij FAZ.net (plannen deelstaten), BZ.de (musea Berlijn) en het liveblog van tagesschau (omzet winkeliers)

Cijfers RKI

Het Duitse Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, meldde vrijdag 150.383 corona-besmettingen, 2337 meer dan donderdag. Het aantal mensen in Duitsland dat aan Covid-19 is gestorven is 5321, dat zijn 227 overledenen meer dan donderdag. Meer in het Dashboard van het RKI

Duitsland gaat meer bijdragen aan EU-begroting

Duitsland gaat meer bijdragen aan de EU-begroting voor het herstel van Europa na de coronapandemie. Dat zei Merkel donderdagavond na het topoverleg van de EU-regeringsleiders. Ze noemde geen concreet bedrag. De Europese Commissie heeft de opdracht gekregen te onderzoeken hoe zo'n herstelfonds eruit kan zien. De regeringsleiders hebben verder een noodfonds van 540 miljard euro afgesproken voor bijzonder getroffen EU-landen. Merkel verwacht geen problemen bij de goedkeuring van dit hulppakket door de Bondsdag. Dan zou het op 1 juni in werking kunnen treden. Ze sprak zich opnieuw uit tegen eurobonds - gezamelijke staatsleningen - als hulpmiddel in de coronacrisis. Lees meer bij tagesspiegel.de

Corona-app

De bondsregering oefent bij de ontwikkeling van een corona-app druk uit op Apple. Dat meldt de Tagesspiegel. Het gaat daarbij om een app op basis van de Pepp-PT-standaard die het contactonderzoek bij mensen met Covid-19 moet vergemakkelijken. Maar is nog veel kritiek op de manier waarop gegevens van zo'n app zouden worden opgeslagen en wie daar dan toegang toe heeft. Het gaat in de discussie mede om pseudonymisierte Daten, waarbij gegevens uit verschillende bronnen kunnen worden gecombineerd. Toch gaat het ministerie van Gezondheid er volgens de Tagesspiegel van uit, dat de Pepp-PT-app er komt. Om de app ook compatible te maken voor iPhones zou de bondsregering, gesteund door Frankrijk en de Europese Commissie, op het hoogste niveau met Apple in gesprek zijn. Lees meer bij Tagesspiegel.de en tagesschau.de (kritiek)

Reacties

Henny - 28 april 2020 11:54

Wij wonen in Wienhausen , Nedersaksen en werken daar en willen graag naar ons huis in Nederland .
Mag dat nou wel of niet ... of bij terugkomst 14 dagen verplicht thuis?

En moet je aantonen dat je in Duitsland woont en werkt bij de grens

Reageer
Marja Verburg Henny - 29 april 2020 16:03

Voor Nederland gelden vooralsnog geen reisbeperkingen. Voor Nedersaksen geldt dat als je langer dan 48 in het buitenland bent geweest, je bij terugkeer in quarantaine moet. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, zie: https://duitslandinstituut.nl/assets/upload/artikel/Achtergrond/Verordnung_Niedersachsen_9-4-2020.pdf U kunt ws het best bij uw gemeente of Gesunsheitsamt in Nedersaksen nagaan wat in uw geval mogelijk is.
Mvg, de redactie

Tessa - 26 april 2020 18:23

Mijn partner woont in Berlijn en ik zou hier heel graag heen willen rijden met de auto. Ik heb veel research gedaan naar of dat mogelijk is, maar een duidelijke conclusie blijft vooralsnog uit. Enig idee of het mogelijk is om mijn partner te bezoeken middels de auto? Ik passeer de grens dan bij Hengelo/Oldenzaal. Vervolgens rijd ik door de deelstaten NRW - Nedersaksen - Saksen Anhalt om vervolgens in Brandenburg - Berlijn te eindigen. Ik hoop dat iemand advies of ervaringen voor mij heeft!

Reageer
Marja Verburg Tessa - 28 april 2020 18:38

Berlijn maakt een uitzondering op de quarantaineregel voor mensen die hun partner bezoeken. Zie: https://www.berlin.de/corona/massnahmen/verordnung/zweite-verordnung-zur-aenderung-der-sars-cov-2-eindaemmungsmassnahmenverordnung-919202.php (par. 19, punt 5). Neemt u evt een foto van u en uw partner mee of een ander bewijs waaruit blijkt dat u uw partner bezoekt, mocht u onderweg worden gecontroleerd.
Mvg, de redactie

Esther Tessa - 27 april 2020 14:25

Hoi Tessa, ik heb via dit instituut een ander advies gegeven dan dat Rob geeft. De meeste deelstaten hebben een uitzondering op het reisverbod en de quarantaine maatregelen. Volgens mij de staat Berlijn ook. Dat betekent dat bezoek van levenspartner die niet samenwonen mag en dat je dan ook niet gehouden bent 14 dagen in quarantaine te blijven.

Rob Tessa - 26 april 2020 21:31

Nee, het is niet toegestaan. Alleen zakelijk verkeer is toegestaan onder voorwaarden.

Will Wittens0 - 25 april 2020 13:34

Als hier in Nederland de monddoekkapjes ook verplicht gesteld worden, waar kunnen wij als burger/oudere risicogroep dan die monddoekjes bekomen. Ik zoek op internet alles af maar als burger kan ik niets kopen. Weet u misschien een oplossing of adres hiervoor .???

Reageer
Marja Verburg Will Wittens0 - 28 april 2020 17:33

Als Nederland mondkapjes verplicht zou stellen, zal ws ook worden gezorgd dat mensen eraan kunnen komen. In Duitsland mogen mensen overigens ook een sjaal voor hun gezicht dragen, het hoeven geen officiële mondkapjes te zijn.
Mvg, de redactie

johan sauer - 25 april 2020 09:35

Ik wil graag naar Oostenrijk reizen vanuit België via Nederland en Duitsland.
Dringend onderhoud van de centrale verwarming in ons huis in Oostenrijk, waarschijnlijk een grote lek. (gedetecteerd door de CV-app.)
Kan dit?

Reageer
Marja Verburg johan sauer - 25 april 2020 12:19

2/2 Zie voor meer info over reizen naar en door Duitsland: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen
Oostenrijk hanteert ook strenge reisregels: https://www.bmi.gv.at/news.aspx?id=314A5A707A4547684D55733D
Misschien kunt u het beste nagaan bij de Oostenrijkse gemeente waar uw huis staat wat uw mogelijkheden zijn.
Mvg, de redactie

Marja Verburg johan sauer - 25 april 2020 12:17

1/2 Voor zover wij als redactie kunnen nagaan, zou u van de Vlaamse overheid hiervoor België niet mogen verlaten: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/gezondheid-en-preventie-tijdens-de-coronacrisis/verplaatsingen-en-reizen-tijdens-de-coronacrisis
Duitsland staat alleen strikt noodzakelijke reizen toe: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2020/04/coronakabinett-beschluesse.html

Tom - 24 april 2020 18:02

Ik weet niet waarom mijn reactie niet geplaatst is, dus bij deze nog een keer. Ik lees in de berichtgeving dat er vanaf maandag een mondkapjesplicht geldt in Duitland. Heeft dit nog invloed op het inreisverbod? Mag men, mits men een mondkapje draagt, wel winkelen en tanken in Duitsland?

Reageer
Marja Verburg Tom - 24 april 2020 19:53

De mondkapjesplicht en de quarantaineregels staan los van elkaar. De verplichting mondkapjes te dragen is door de deelstaten genomen: https://duitslandinstituut.nl/artikel/37221/corona-in-duitsland-22-april-duitsland-laat-klinische-vaccin-test-toe. De quarantaineregels gelden landelijk. De verschillende deelstaten hebben wel hun eigen uitzonderingen daarop. Zie voor meer info: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36312/corona-in-duitsland-veelgestelde-vragen#Grens
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger