Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie doet invallen bij 'Rijksburgers'

Kort nieuws - 27 mei 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie is maandag binnengevallen in 25 woningen van vermoedelijke 'Rijksburgers' in de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg. 

De 31 verdachten horen volgens de politie bij de groeperingen 'Republik Baden', 'Freier Volksstaat Württemberg' en de koepelorganisatie 'Staatenbund Deutsches Reich'. Ze worden beschuldigd van vernielingen en het vervalsen van documenten op grote schaal. Ook zouden ze massaal faxberichten (voorloper van de e-mail) met staatsondermijnende inhoud aan overheidsdiensten hebben gestuurd. Duitse overheden werken nog relatief veel met faxapparaten voor het uitwisselen van documenten en informatie. Wat de invallen hebben opgeleverd was woensdagmiddag nog niet bekendgemaakt.

De zogenoemde Reichsbürger bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is. Zij erkennen alleen het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond. De Duitse veiligheidsdienst schatte hun aantal vorig jaar op 19.000. Ongeveer 950 van hen zijn volgens deze cijfers extreem-rechts. Lees ook: Veiligheidsdienst waarschuwt voor gevaar van Reichsbürger

In maart heeft minister van Binnenlandse Zaken Seehofer de groepering 'Geëinte Deutsche Völker und Stämme' verboden. Die zijn opgevallen door bedreigingen, racisme en antisemitisme. Volgens experts is er veel overlap tussen gewelddadige rechtsextremisten en de Rijksburger-beweging. Lees meer bij Tagesspiegel

Lees ook op Duitslandweb: Reichsbürger ontkennen de Bondsrepubliek

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger