Duitslandweb logo Duitslandweb

Racismedebat: Berlijns metrostation Mohrenstrasse krijgt nieuwe naam

Kort nieuws - 6 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Metrostation Mohrenstrasse in Berlijn krijgt een nieuwe naam. Dat heeft het Berlijnse openbaar vervoersbedrijf BVG besloten. De naam Mohrenstrasse is racistisch, luidt het verwijt. 

Het is niet voor het eerst dat over de naam van het metrostation wordt gediscussieerd. Maar door de Black Lives Matter-protesten in de VS en Europa laaide de discussie opnieuw op. De protesten volgden op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die eind mei door politiegeweld in de VS om het leven kwam.

De Moren waren moslims die in Noord-Afrika, Spanje en Portugal woonden. Het woord werd ook gebruikt voor mensen met een zwarte huid. 

"Als ruimdenkende onderneming en een van de grootste werkgevers van de hoofdstad keurt de BVG elke vorm van racisme of andere discriminatie af", liet het openbaar vervoersbedrijf in een officiële mededeling weten. 

Het metrostation is genoemd naar de aangrenzende Mohrenstrasse, die haar naam vooralsnog wel behoudt. De nieuwe naam van het station wordt Glinkastrasse, een andere straat in de buurt. Michail Iwanowitsch Glinka (1804-1857) was een Russische componist. Het zal nog even duren voor het metrostation zijn nieuwe naam daadwerkelijk draagt, maar het moet wel nog voor het eind van dit jaar geregeld zijn, liet een BVG-woordvoerster weten. 

Ook in andere Duitse steden wordt gediscussieerd over straatnaamveranderingen. Zo willen mensen in Ettlingen (Baden-Württemberg) eveneens van de Mohrenstrasse af, in Offenbach (Hessen) is een student een petitie gestart om de Bismarckstrasse te noemen naar de lokale rapper Haftbefehl en in Leipzig willen mensen meerdere straatnamen aanpassen. Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Nu dan toch: Duitsland gaat voor eigen NL-Alert

Duitsland gaat bij rampen waarschuwen per sms. De watersnood van juli heeft als wake-up-call gewerkt.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': overstromingen

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': overstromingen

Hoe konden de overstromingen in Duitsland zoveel levens kosten en hoe reageert Duitsland op de ramp? Gesprek met Marja Verburg en Wiebke Pittlik

Lees meer

Overstromingen: Meer sirenes, meer klimaatbeleid

Overstromingen: Meer sirenes, meer klimaatbeleid

Klimaatverandering is in Duitsland het thema na de grote overstromingen. Dat kan de verkiezingen beïnvloeden.

Lees meer

Catastrofale overstromingen eisen meer dan 140 levens

Catastrofale overstromingen eisen meer dan 140 levens

Een 'Jahrhunderthochwasser' heeft een ravage aangericht in een groot gebied in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger