Racismedebat: Berlijns metrostation Mohrenstrasse krijgt nieuwe naam
Kort nieuws - 6 juli 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebMetrostation Mohrenstrasse in Berlijn krijgt een nieuwe naam. Dat heeft het Berlijnse openbaar vervoersbedrijf BVG besloten. De naam Mohrenstrasse is racistisch, luidt het verwijt.
Het is niet voor het eerst dat over de naam van het metrostation wordt gediscussieerd. Maar door de Black Lives Matter-protesten in de VS en Europa laaide de discussie opnieuw op. De protesten volgden op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die eind mei door politiegeweld in de VS om het leven kwam.
De Moren waren moslims die in Noord-Afrika, Spanje en Portugal woonden. Het woord werd ook gebruikt voor mensen met een zwarte huid.
"Als ruimdenkende onderneming en een van de grootste werkgevers van de hoofdstad keurt de BVG elke vorm van racisme of andere discriminatie af", liet het openbaar vervoersbedrijf in een officiële mededeling weten.
Het metrostation is genoemd naar de aangrenzende Mohrenstrasse, die haar naam vooralsnog wel behoudt. De nieuwe naam van het station wordt Glinkastrasse, een andere straat in de buurt. Michail Iwanowitsch Glinka (1804-1857) was een Russische componist. Het zal nog even duren voor het metrostation zijn nieuwe naam daadwerkelijk draagt, maar het moet wel nog voor het eind van dit jaar geregeld zijn, liet een BVG-woordvoerster weten.
Ook in andere Duitse steden wordt gediscussieerd over straatnaamveranderingen. Zo willen mensen in Ettlingen (Baden-Württemberg) eveneens van de Mohrenstrasse af, in Offenbach (Hessen) is een student een petitie gestart om de Bismarckstrasse te noemen naar de lokale rapper Haftbefehl en in Leipzig willen mensen meerdere straatnamen aanpassen. Lees meer bij tagesspiegel.de
Lees meer over 'Maatschappij':
Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Reacties
Geen reacties aanwezig