Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona: Uitbraakregio's gaan mogelijk op slot

Kort nieuws - 15 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse deelstaten en de bondsregering overwegen een uitreisverbod uit Duitse corona-uitbraakregio's. Actualisatie 16 juli: Duitse media melden dat de deelstaten hebben afgesproken dat maatregelen zeer lokaal kunnen worden genomen, en niet per se voor een heel district moeten gelden. Dan kan bijvoorbeeld wel een uitreisverbod gelden voor het personeel van een bedrijf.

Kanselier Angela Merkel heeft dinsdag gezegd dat ze een voorstander zou zijn van zo'n uitreisverbod voor inwoners van een district met veel infecties. Maar verschillende deelstaten hebben aangegeven dat het moeilijk te handhaven zou zijn. Ook is het een ingrijpende maatregel die de grondrechten aantast en daarom alleen zeer terughoudend en zo kort mogelijk zou moeten worden toegepast, geven critici aan.

Toen in juni in Gütersloh een grote corona-uitbraak was, reageerden de deelstaten met inreisverboden voor mensen uit dit district. Hotels mochten geen gasten uit Gütersloh ontvangen. Enkele mensen die op binnenlandse vakantie waren, zijn ook daadwerkelijk teruggestuurd. Lees meer bij Tagesschau en bij Zeit Online

Luxemburg

Duitsland heeft voor Luxemburg een reiswaarschuwing afgekondigd omdat het aantal besmettingen daar is gestegen. Duitsland heeft als stelregel dat beschermingsmaatregelen moeten worden genomen als ergens meer dan 50 gevallen per 100.000 inwoners per dag, gedurende zeven dagen zijn. Dat is in Luxemburg het geval. Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft Luxemburg dinsdag als risicogebied ingeschaald. Inwoners van Luxemburg mogen nu in veel Duitse deelstaten alleen inreizen met een recente negatieve coronatest, of ze moeten twee weken in quarantaine. Duitsers krijgen het advies van toeristische reizen naar Luxemburg af te zien. Als ze langer dan drie dagen in Luxemburg zijn geweest, moeten ze bij terugkeer in quarantaine. Nederland ziet Luxemburg niet als risicogebied. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

De reiswaarschuwing voor Noorwegen heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken opgeheven. Andersom laat Noorwegen nu weer Duitse toeristen toe.

Reacties

Leo - 2 augustus 2020 18:18

Kunnen wij een dagje Luxemburg doen terwijl we vakantie hebben in Duitsland?

Reageer
Waal - 17 juli 2020 10:20

En wat als je als Nederlandse toerist in Luxemburg een dag je naar Duitsland wilt gaan. Mag dat dan wel zonder negatieve coronatest?

Reageer
Fleur Waal - 26 juli 2020 22:16

@Waal

Weet je het antwoord hieral op?
Aangezien ik volgende week in Duitsland zit wil ik het graag zeker weten.

C de wolff Waal - 18 juli 2020 08:33

Dat hebben wij gisteren gedaan, geen controle, niks te zien vaak bovenstaande en een heerlijke dag gehad

Wiebke Pittlik Waal - 17 juli 2020 11:59

Toeristisch verkeer tussen Dui en Luxemburg wil de regering op dit moment juist beperken. Ik vermoed dat u een test moet kunnen overleggen, maar u kunt het beter even navragen bij het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de
Met vriendelijke groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

De provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland zijn voor Duitsland risicogebied. Lees meer over de Duitse coronaregels

Lees meer

De corona-rebel

De corona-rebel

Wie loopt er mee bij de coronaprotesten in Berlijn? Columnist Merlijn Schoonenboom aanschouwt het en moet onwillekeurig aan zijn tandarts denken.

Lees meer

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak

Tussen het Duitse en het Nederlandse corona-beleid zijn een aantal opvallende verschillen.

Lees meer

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Wat begon met een corona-besmetting in Beieren, groeide uit tot een epidemie die zich over heel Duitsland verspreidde.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger