Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak
Waar Duitsland het anders doet dan Nederland

Achtergrond - 21 augustus 2020 - Auteur: Wiebke Pittlik

Wie deze zomer in Duitsland is geweest, zal het hebben gemerkt: de corona-aanpak is er anders dan in Nederland. Overal mondkapjes, op veel plekken worden contactgegevens verzameld en iedere deelstaat heeft z'n eigen regels. Vijf belangrijke verschillen:  

Nederland-Duitsland: Vijf verschillen in corona-aanpak
© Brigitte Mackscheidt/CC
Instructie voor mondkapjes bij de supermarkt

Geen adviezen maar plichten

Waar premier Rutte in Nederland vaak ‘dringende adviezen’ geeft, worden in Duitsland meer maatregelen afgedwongen. Wie terugkeert uit risicogebieden, moet een coronatest doen en verplicht in quarantaine tot de uitslag er is. De bus-, trein- of vliegreizigers moeten voor het uitstappen een Aussteigekarte invullen, die naar de gezondheidsdienst van de woonplaats wordt gestuurd. Die dienst controleert steekproefsgewijs of mensen zich aan de quarantaine houden. Al maanden geldt dat nauwe contacten van besmette personen verplicht in quarantaine moeten, en ook dat wordt ook gecontroleerd. Het Gesundheitsamt, vergelijkbaar met de GGD in Nederland, belt de geïsoleerden vaak zelfs dagelijks op en kan op de stoep staan voor controle. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete verwachten.

Ook de inreisbeperkingen in maart, april en mei waren strikter dan in Nederland. Met een aantal landen werden de grenzen gesloten en voor reizigers uit bijvoorbeeld Nederland gold een tijdlang een quarantaineplicht van twee weken. Toeristische overnachtingen waren in Duitsland een aantal maanden verboden. 

De mogelijkheid om dit soort drastische maatregelen te nemen, is vastgelegd in het Infektionsschutzgesetz, dat de deelstaten uitgebreide bevoegdheden geeft. Meer over de wet- en regelgeving

Mondkapjes haast overal

Waar in Nederland lang en heftig wordt gediscussieerd over zin en onzin van mondkapjes, zijn ze in Duitsland al sinds eind april verplicht in het openbaar vervoer, in winkels en (soms later) in de horeca. Per deelstaat zijn er verschillen, maar vaak moeten ze worden gedragen op alle plekken waar ook andere mensen zijn, dus ook in musea, op campings bij de toiletgebouwen en op scholen. Heel veel discussie is daar niet over, Duitsers lijken snel gewend te zijn geraakt aan het bedekken van mond en neus met een zogenoemde Mund-Nasen-Schutz. Dat er in veel deelstaten boetes staan op het niet dragen van een mondkapje zal ook helpen. 

Regionaal maatwerk

Dat Duitsland uit 16 deelstaten bestaat die op veel terreinen hun eigen beleid bepalen, drijft ook kanselier Merkel wel eens tot wanhoop. Nauwelijks heeft ze een nieuwe richtlijn of maatregel aangekondigd of er is al een deelstaat die aankondigt het anders te gaan doen. Dat leidt tot de beruchte Flickenteppich (lappendeken) van maatregelen: het aantal personen dat samen mag komen is bijvoorbeeld van deelstaat tot deelstaat verschillend, net als het beleid voor het openen van scholen en kinderopvang. Beieren is door de bank genomen bijzonder streng, terwijl Noordrijn-Westfalen juist opvalt met een soepeler beleid. 

Een groot voordeel is dat de maatregelen kunnen worden aangepast aan de plaatselijke situatie. De regionale verschillen in de verspreiding van het virus zijn enorm, er zijn landelijke deelstaten waar bijna geen corona voorkomt en er zijn verstedelijkte gebieden waar het virus zich veel sneller verspreidt. De regering heeft begin mei met de deelstaten afgesproken dat ze zelf bepalen hoe ze de corona-maatregelen versoepelen. Wel moeten ze zorgen dat ze direct ingrijpen als in een regio of stad het aantal nieuwe infecties in de laatste zeven dagen boven de 50 per 100.000 inwoners komt. Dan kan zelfs een regionale gedeeltelijke lockdown worden afgekondigd, zoals ook is gebeurd in Landkreis Gütersloh, waar in juni een grote uitbraak bij vleesfabriek Tönnies was.

Kinderen niet uitgezonderd

Omdat in Duitsland de algemene opvatting is dat waarschijnlijk ook kinderen het virus kunnen overdragen, gelden de algemene regels om besmetting te voorkomen ook voor hen. Kinderen moeten in Duitsland vanaf zes jaar een mondkapje dragen en zich zoveel mogelijk aan de afstandsregels houden. Ook bij het spelen. Het wemelt op internet dan ook van de lijstjes met (schoolplein-)spelletjes waarbij afstand kan worden gehouden. In het nieuwe schooljaar geldt op veel scholen - ook op basisscholen - een mondkapjesplicht of -advies, op de gangen en in gemeenschappelijke ruimtes. De details verschillen per deelstaat, in Noordrijn-Westfalen zijn de mondkapjes zelfs in de les verplicht (vanaf klas vier, ofwel 10 jaar), in ieder geval in de maand augustus.

Testen en contactonderzoek

Testen, testen, testen, maar wel gericht, was van begin af aan het devies in Duitsland. Zo worden nieuwe besmettingen snel ontdekt en krijgen beleidsmakers en wetenschappers een beter beeld van de verspreiding van het virus. Bepaalde beroepsgroepen worden regelmatig getest, bijvoorbeeld het personeel van slachthuizen en seizoenswerkers in de landbouw. Beieren stelde als eerste deelstaat coronatests beschikbaar voor iedereen, kosteloos. 

Toen de omvang van de epidemie zich aftekende, schaalden de regionale Gesundheitsämter snel op, en ook het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het RIVM, sprong bij en wierf 500 extra ‘containment scouts’ voor het contactonderzoek. Zelfs het leger is ingezet om het contactonderzoek te kunnen blijven volhouden toen het aantal besmettingen opliep. De testcapaciteit is er ruim voldoende. Waar in Nederland het advies is dat contacten alleen worden getest en in quarantaine moeten als ze symptomen hebben, worden in Duitsland alle naaste contacten getest en moeten ze ook zonder klachten in quarantaine tot ze de uitslag hebben. Uitleg van de nationale strategie bij het Robert Koch Institut

De door de Duitse regering gefinancierde website Corona 4 kids legt de corona-maatregelen uit aan kinderen:

 

Reacties

Gerrit van Uen - 19 september 2020 13:05

Goedemiddag, ik ben in het bezit van een AUSSTEIGEKARTE in het Duits. Bestaat ook een AUSSTEIGEKARTE maar dan in de Nederlandse taal?

Reageer
R. Pfaff - 23 augustus 2020 18:00

Nederland heeft een probleem met handhaving. De BOA's en de politie kunnen het niet aan, daarom wordt voor de zwakke weg gekozen, om het niet verplicht te stellen. op de mouw van de Nederlandse soldaten staat je maintiedrai Beter zou zijn je non-mantiendrai

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste reis- en andere coronamaatregelen in Duitsland

Lees meer

De corona-rebel

De corona-rebel

Wie loopt er mee bij de coronaprotesten in Berlijn? Columnist Merlijn Schoonenboom aanschouwt het en moet onwillekeurig aan zijn tandarts denken.

Lees meer

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Zes maanden corona in Duitsland: een overzicht

Wat begon met een corona-besmetting in Beieren, groeide uit tot een epidemie die zich over heel Duitsland verspreidde.

Lees meer

DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak

DIAloog: Verrassende verschillen in corona-aanpak

Arts-microbioloog Voss en journalist Pfalzgraf spreken over de corona-aanpak in Nederland en Duitsland (video)

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger