Duitslandweb logo Duitslandweb

Beierse ruimtevaartambities: Isar Aerospace gaat raketten produceren

Kort nieuws - 7 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een eigen ruimtevaartprogramma: het leek een verkiezingsstunt toen minister-president Söder in 2018 met dat idee kwam. Maandag opende hij bij München een productiehal waar het Beierse bedrijf Isar Aerospace vanaf deze week draagraketten gaat produceren.  

De 27 meter lange raket, Spectrum, moet volgend jaar al een satelliet met een gewicht van een ton de ruimte in kunnen schieten. Start-up bedrijf Isar Aerospace is opgericht door studenten van de Technische Universität München en wordt onder meer gefinancierd door ruimtevaartconcern Airbus.

Minister-president Söder opende maandag de productiehal van de raketfabriek in Ottobrunn, ten oosten van München. De productie van dit soort raketten kan volgens ruimtevaartdeskundigen en andere experts de komende jaren miljarden gaan opleveren en Duitsland moet bij deze technologie van de toekomst niet achterblijven, zei Söder. 

Söder wekte verbazing en ook spot toen hij bij de Beierse deelstaatverkiezingen in 2018 zijn ruimtevaartprogramma Bavaria One aankondigde. Die naam wordt inmiddels niet meer gebruikt, maar het is de deelstaatregering ernst, bleek toen ze in 2019 bekend maakte 700 miljoen euro te willen investeren, onder meer om ervoor te zorgen dat de ruimtevaart een sleuteltechnologie voor de Beierse economie wordt. Daarvan is tot nu toe nog slechts 30 miljoen uitgegeven, luidt de kritiek van de oppositie, maar Söders regering ziet de investeringen als een langetermijn-project, aldus het Beierse ministerie van Economische Zaken. Lees meer over de opening van de fabriek en het Beierse ruimtevaartporgramma bij de BR24.de en over de raketten bij Handelsblatt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Groene inflatie

Groene inflatie

Duitsland maakt zich druk over de hoge inflatie. Econoom en columnist Carsten Brzeski ziet ook voordelen.


Lees meer

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Tesla-turbo versus Duitse degelijkheid

Elon Musk stampt in een recordtijd een gigafabriek in Brandenburg uit de grond. Niet tot ieders genoegen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger