"Zelfbeschikking van ouderen staat hoog in ons vaandel"

Achtergrond - 1 februari 2004

Dieter Meyer

"Die Graue Panther is een ouderenbeweging, die uit een partij en een vereniging bestaat. De vereniging is in 1975, en de partij in 1989 in de Bondsrepubliek opgericht. Na de Val van de Muur, in 1990, heb ik Die Graue Panther in het voormalige Oost-Duitsland geïntroduceerd. Sindsdien hebben wij meegedaan aan de Bondsdagverkiezingen. In 2004 doen wij voor de eerste keer ook mee aan de verkiezingen van het Europees Parlement.

Ons doel is het verbeteren van de mogelijkheden voor mensen om op hogere leeftijd hun levensdoelen te verwezenlijken. Zelfbeschikking van ouderen speelt daarbij een centrale rol.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld, dat wij in ons partijprogramma de eis hebben opgenomen dat alternatieve geneeswijzen worden gelijkgesteld aan de medische diensten uit het ziekenfonds. Zij moeten financieel dus ook gelijk behandeld worden. Wij vinden dat de gezondheidszorg in het algemeen niet alleen gericht moet zijn op het beter maken van zieke mensen, maar ook op het bewaren van de kwaliteit van het leven.

Het feit dat wij zelfbeschikking en levenskwaliteit hoog in het vaandel hebben staan, wil niet zeggen dat wij ons in ons partijprogramma voorstander tonen van euthanasie. Er staat, dat de medische zorg het lijden niet mag verlengen. Inderdaad, een negatieve formulering. Kijk, formeel zijn wij tegen euthanasie, maar met een dergelijke formulering hopen wij de discussie hierover in Duitsland te stimuleren.

Die Graue Panther menen dat een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, als methode om de pensioenen betaalbaar te houden, alleen dan zinvol is, wanneer de feitelijke leeftijd waarop men met pensioen gaat, verhoogd wordt. Momenteel saneert de industrie zichzelf op kosten van de pensioenkassen, door werknemers op hun zestigste met pensioen te laten gaan om jonge mensen in dienst te kunnen nemen. Ook de levenskwaliteit van ouderen moet eerst toenemen, voordat er te praten valt over een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. Ik ben zelf voorstander van een glijdende schaal, die de pensioengerechtigde leeftijd afhankelijk maakt van persoonlijke omstandigheden. Gaat het bijvoorbeeld om een leraar of om een bouwvakker? De laatste heeft gedurende zijn hele leven zwaar lichamelijk werk verricht. Maar een leraar die met 75 voor de klas staat, wordt door de leerlingen ook niet meer serieus genomen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger