Hoe werkt het pensioenstelsel in Duitsland?
Het Duitse pensioenstelsel

Achtergrond - 1 februari 2004

Dit is een tekst uit een dossier over vergrijzing in Duitsland uit 2003. Een actueel overzicht van het Duitse pensioenstelsel vindt u in het Naslagwerk Economie >>

Het Duitse systeem van het ouderdomspensioen berust - net als het Nederlandse systeem - op drie pijlers. De totale som van het ouderdomspensioen bestaat uit:

  • het staatspensioen (door de staat gefinancierd, 78 procent van de totale pensioensom)
  • aanvullende, collectieve verzekeringen (vooral bedrijfspensioenen, 7 procent van de totale pensioensom)
  • aanvullende, particuliere verzekeringen en fiscale voorzieningen (bijvoorbeeld lijfrente, 15 procent van de totale pensioensom)

De eerste pijler, het staatspensioen, vormt verreweg het grootste gedeelte van de totale pensioensom in Duitsland. 78 procent van de totale pensioensom, meer dan driekwart, wordt door het staatspensioen gevormd. Ter vergelijking: in Nederland vormt het staatspensioen (de Algemene Ouderdomswet, AOW) 48 procent van de totale pensioensom. Kortom, in vergelijking met Nederland is het systeem van het ouderdomspensioen in Duitsland sterk afhankelijk van het staatspensioen.

Het systeem van het staatspensioen functioneert sinds 1957 volgens het principe van het omslagstelsel. Dat betekent dat het werkzame deel van de bevolking de huidige generatie gepensioneerden direct financiert. Dat geschiedt door middel van het betalen van een maandelijkse pensioenpremie. De premie bedraagt op dit moment 19,5 procent van het bruto maandloon. De afgedragen premies worden door de staat direct aangewend ter financiering van de gepensioneerden; het geld wordt 'omgeslagen'. Dit stelsel is gebaseerd op het idee van de 'solidariteit tussen de generaties', dat uitgaat van een gelijke lastenverdeling over de verschillende generaties: de werkende generatie bekostigt het pensioen van de huidige generatie gepensioneerden, die destijds hetzelfde heeft gedaan voor de toenmalige gepensioneerden. Wanneer de huidige, werkzame generatie met pensioen gaat, dan bekostigt de volgende generatie haar pensioen, enzovoorts. Dit principe staat in Duitsland bekend onder de naam 'Vertrag der Generationen'.

Het Nederlandse staatspensioen, de AOW, wordt eveneens volgens het omslagstelsel gefinancierd. Aangezien het totale ouderdomspensioen in Duitsland echter in veel sterkere mate afhankelijk is van het staatspensioen, is zij relatief ook sterker afhankelijk van het omslagstelsel. Het Duitse systeem van het ouderdomspensioen leeft 'van de hand in de mond'.

Reacties

Jan - 30 oktober 2021 09:43

Ik heb in 1971-1972 op de Bayer gewerkt in Duitsland voor en koppelbaas
Bed ik dan nog recht op pensioen
Van Duitsland ?

Reageer
Rui Custodio - 17 juli 2021 11:00

Heb van 1973 tot 1994 in Duitsland gewerlt . Kunt u mij het adres opgeven waar ik mijn Duitse Aow kan aanvragen.

Reageer
Alwin Akkerman - 25 maart 2021 12:53

Goedendag,
De 19,5% premie van het bruto salaris is de pensioenpremie begrijp ik. Wordt dit door de werkgever betaald of door de werknemer? En als de werkgever dit betaald komt dit dan boven het brutosalaris op?
Groet, AA

Reageer
Wouter Alwin Akkerman - 12 juli 2021 19:25

Dit is onderdeel van je inkomstenbelasting, vandaar ook dat je inkomstenbelasting lager wordt als je met AOW bent, je betaald dan geen AOW premie meer.

Leon Meuris - 5 maart 2021 12:06

ik ben 34 jaar getrouwd geweest in NL, mijn vrouw werkte al die tijd in Duitsland en heeft daar pensioen opgebouwd. Helaas in 2013 gescheiden en mijn ex woont nu ook weer in Duitsland. Heb ik vanaf mijn pensioenleeftijd geen receht op een deel van haar pensioen in Duitsland??

Reageer
Wiebke Pittlik Leon Meuris - 5 maart 2021 12:27

Voor vragen over pensioenen kunt u terecht bij het Bureau Duitse Zaken van de SVB en bij grensinfo.nl
Groet, de redactie

Paul Douw - 7 november 2019 18:43

vanaf mijn 18e heb ik in duitsland gewerkt (1979) wanneer begint de pensioen opbouw 18 of 21 jaar in duitsland?

Reageer
Maria van Gelderen-Hastreiter Paul Douw - 11 mei 2021 06:49

Vanaf de moment waar je begint met werken...

nol overmeer - 27 oktober 2019 16:30

wanneer zijn de uitbetaal dagen duits pensioen

Reageer
Anja Stutterheim nol overmeer - 30 oktober 2020 19:48

Altijd de laatste dag van de maand.

j.hermsen - 20 december 2018 14:19

Heb twee jaar als steward bij de deutsland atlantik linie gewerkt op de hamburg en de hanseatik in de jaren heb ik recht op pensioen

Reageer
Reinier van Fulpen - 25 april 2018 11:37

Ik heb als expat 6 jaar in Duitsland gewerkt en het 6e jaar moest ik mijn pensioen in Duitsland regelen. Nu ga ik na 6 jaar per 1-9 van dit jaar weer terug naar Nederland maar heb dus maar precies 1 jaar in Duitsland pensioen afdracht betaald. Kan ik nu later op pensioen leeftijd aanspraak maken op dit Duitse pensioen of moet ik daarvoor langer dan 1 jaar afdracht hebben gedaan in Duitsland?

Reageer
willemwesterbeek - 23 februari 2018 09:35

ik heb een vraag over mijn deutspensioen daar ik er achter ben gekommen dat dit al 2jaar niet word uitbetaald ze zegen dat ik een aanwald moet nemen maar dit kost mij veel geld

Reageer
J.van.zetten - 23 september 2017 21:21

Geachte Hr/Mevr: Kunt U mij vertellen,wat het Staatspensioen is,van iemand die 65 jaar is. zonder een gespaard pensioen.
Bij voorbeeld mijn dank. J.van.Zetten

Reageer
Wiebke Pittlik J.van.zetten - 24 september 2017 01:40

Dat is geen vast bedrag zoals in Nederland. In Duitsland bouw je tijdens je werkende leven pensioenpunten op. hoeveel dat hangt onder meer af van de hoogte van je salaris. Als je niet genoeg punten hebt voor een pensioen waarvan je kunt leven is er nog de Grundsicherung im Alter, een tegemoetkoming in onder meer woon- en verwarmingskosten

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger