Duitslandweb logo Duitslandweb

Coronastrategie RKI: Nog lang mondkapjes en afstand

Kort nieuws - 13 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft dinsdag een strategie gepresenteerd voor de omgang met de coronapandemie. Belangrijke boodschap: als er een vaccin is, zal dat er eerst voor kwetsbare groepen zijn. Afstandsregels en mondkapjes zullen ook dan nog belangrijk blijven.

Ook als het vaccin er is, zal een aanpassing van ons gedrag nodig blijven, waarschuwt het RKI. Naast afstand, hygiëne en mondkapjes blijft goede ventilatie belangrijk en het verplaatsen van activiteiten naar de buitenlucht. 

RKI wijst in dit advies wederom op het belang van de griepprik en een pneumokokkenvaccinatie. Daarmee worden luchtweginfecties voorkomen. Dat ontlast de zorg en voorkomt een zwaarder verloop van een corona-infectie.

Hoewel duidelijk is geworden dat scholen wel een rol spelen in de verspreiding, is het belangrijk dat die open blijven, met goede hygiëne-concepten, stelt het RKI. Dat geldt ook voor de kinderopvang. De scholen en opvang zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en zorgen dat ouders kunnen werken, aldus het advies.

De komende weken en maanden moet met tijdelijke en regionale maatregelen op het virus worden gereageerd. De maatregelen moeten proportioneel zijn en praktisch uitvoerbaar, stelt het RKI. "Met een combinatie van gezamenlijk gedragen maatregelen, aangepast aan de situatie, kan de verspreiding zo gecontroleerd worden, dat menselijk leed en sterfgevallen vermeden worden, zonder het maatschappelijke leven en de economie stil te leggen." Deze pandemie bestrijden is een taak van de hele samenleving, iedereen moet meehelpen, schrijven de opstellers van het advies. "De afgelopen maanden is gebleken dat het isoleren van mensen thuis of in verpleeghuizen niet genoeg is om risicogroepen effectief te beschermen."

De komende maanden moet een plan worden opgesteld voor de verdeling van het vaccin en moet worden bepaald welke groepen het eerst in aanmerking komen. Lees het advies op de website van het Robert Koch Institut

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger