Duitslandweb logo Duitslandweb

RKI: 'Blijf gezond en blijf met kerst thuis'

Kort nieuws - 22 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, heeft burgers dinsdagmorgen indringend opgeroepen om met kerst thuis te blijven. "Reduceer uw contacten tot het absolute minimum", zei Wieler tijdens een persconferentie. Ook adviseert hij niet met verschillende mensen af te spreken, maar alleen steeds dezelfde mensen te zien, en liefst buiten. "Dat mensen nog reizen en op bijvoorbeeld luchthavens in rijen staan, daar kan ik met mijn verstand niet bij", aldus Wieler.

Het aantal besmettingen blijft hoog, naar verwachting worden pas met de kerstdagen de effecten van de lockdown zichtbaar. Dinsdagmorgen meldde het RKI 19.528 nieuwe besmettingen en 731 sterfgevallen in de afgelopen 24 uur.  Vooral in Saksen en Thüringen raken veel mensen besmet. Wieler rekende voor hoe snel het aantal wekelijkse sterfgevallen is gestegen. "Dat zijn tragische cijfers, we moeten alles doen om die getallen naar beneden te krijgen."

Zorgen maakt hij zich over de situatie in de ziekenhuizen. "Er zijn al klinieken die op een noodscenario draaien en alleen nog spoedbehandelingen en Covid-19 doen." Veel artsen en verpleegkundigen raken zelf besmet, en de schaarste aan personeel is nijpend. In heel Duitsland liggen 2700 mensen aan de beademing. "Een traumatische ervaring", aldus Wieler. Maar ook de normale ziekenhuisbedden worden steeds schaarser.

Het aantal uitbraken in verpleeghuizen neemt al weken sterk toe en de sterfte onder deze patiënten is hoog. "We moeten kosten nog moeite sparen om deze mensen te beschermen", aldus Wieler.

Het goede nieuws is dat 27 december in Duitsland met vaccineren wordt begonnen. "Wie had een half jaar geleden gedacht dat we nu al, in dit jaar, zouden kunnen beginnen met vaccineren?" Als eerste worden de mensen boven 80, bewoners en personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en personeel van hoog-risico afdelingen in ziekenhuizen gevaccineerd. "Maar het blijft belangrijk om de cijfers te laten dalen en ons aan de AHA+L-regels te houden." AHA+L staat voor afstand, hygiëne, mondkapjes en luchten. Op de website heeft het RKI een A4-tje met tips voor een veilige kerst gedeeld.

 In totaal zijn nu ongeveer 1,5 miljoen inwoners van Duitsland als geïnfecteerd gemeld. Meer dan 27.000 Sars-Cov-2-geïnfecteerden zijn overleden.

De woordvoerder van het RKI sloot de persconferentie af met een oproep: "Bleiben Sie gesund und an Weihnachten zuhause!" - Blijf gezond en met kerst thuis! Lees meer bij Redaktionsnetzwerk Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt vanaf 21 november weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reisregels en coronamaatregelen in Duitsland

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger