Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voert voor maand november lockdown in

Achtergrond - 28 oktober 2020 - Auteur: Marja Verburg

Duitsland voert op maandag 2 november nieuwe, strengere coronamaatregelen in. Die moeten het aantal contacten flink beperken. Horeca, theaters, bioscopen en amateursportclubs gaan dicht. Ook wordt het aantal mensen dat mag samenkomen drastisch ingeperkt. De maatregelen gelden voor de maand november.

Duitsland voert voor maand november lockdown in
© screenshot/Bundesregierung.de
Kanselier Merkel tijdens de persconferentie

Kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten zijn woensdagmiddag vanwege het het flink stijgende aantal coronabesmettingen voor een spoedoverleg bijeengekomen. De kanselier kondigde daarna op een persconferentie de nieuwe maatregelen aan:

  • Horeca, theaters, bioscopen, beurzen en congressen, sauna's, massagesalons, sportscholen, zwembaden, amateursportclubs en vrijetijdsparken worden gesloten. Voor de horeca is afhaal en levering van voedsel wel toegestaan.
  • Winkels, scholen en crèches blijven open. Ook kappers mogen open blijven.
  • Buiten mogen nog slechts mensen uit twee verschillende huishoudens elkaar ontmoeten, in totaal maximaal tien personen.
  • Feestjes - binnen of buiten - zijn "niet acceptabel", zei Merkel. Daar wordt strenger op gecontroleerd, kondigde ze aan.
  • Duitsers moeten voorlopig afzien van reizen in eigen land, of het nou naar familie en vrienden is of voor vakantie. Overnachtingen in hotels zijn alleen toegestaan voor noodzakelijke doeleinden, zoals dringende zakenreizen, niet voor toeristische doeleinden.
  • Bedrijven worden opgeroepen personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken.
  • Professionele sportwedstrijden mogen alleen nog zonder publiek plaatsvinden.
  • In zieken- en verzorgingshuizen moeten zo spoedig mogelijk sneltests beschikbaar zijn. In bejaardenhuizen moeten mensen bezoek kunnen blijven ontvangen.
  • Kerkdiensten blijven toegestaan zolang de kerken zich aan de bestaande hygiëneregels houden.

Het aantal besmettingen in Duitsland stijgt zo snel, dat langer wachten niet verantwoord is, vinden Merkel en de deelstaatpremiers. Eerder was het plan dat de nieuwe maatregelen op 4 november zouden ingaan, maar dat is vervroegd naar maandag 2 november. Lees meer op de site van de Bundesregierung en tagesschau.de

Bron- en contactonderzoek

Merkel riep de mensen in Duitsland op tot een "nationale krachtsinspanning". Het aantal mensen dat op de IC's is opgenomen, is de afgelopen 10 dagen verdubbeld, zei ze op de persconferentie. "Als we zo doorgaan, zitten we binnen enkele weken aan de grenzen van ons gezondheidssysteem." Van 75 procent van de infecties is niet meer te achterhalen waar ze hebben plaatsgevonden, aldus de kanselier. Op veel plaatsen kan het bron- en contactonderzoek niet meer worden uitgevoerd, omdat de Gesundheitsämter, de Duitse GGD's, overbelast zijn. Merkel noemde het bron- en contactonderzoek het belangrijkste instrument om de coronapandemie in te dammen. 

De maatregelen gelden in ieder geval voor de maand november. Over twee weken komen Merkel en de minister-presidenten opnieuw bij elkaar om te kijken of de maatregelen moeten worden aangepast. De bedoeling van deze coronamaatregelen is dat het aantal nieuwe besmettingen nu flink daalt, naar onder de 50 per 100.000 inwoners per zeven dagen. Dan is in december weer meer mogelijk, aldus Merkel. Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, heeft woensdagochtend 14.964 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is bijna het dubbele vergeleken met een week geleden en zoveel waren het er ook nog niet eerder in Duitsland.

Economisch steunpakket

Merkel en de minister-presidenten hebben ook besloten dat er een extra steunpakket van 10 miljard euro komt voor het bedrijfsleven, aldus de kanselier. Ondernemingen met minder dan 50 medewerkers en zzp'ers krijgen 75 procent van hun omzetverlies vergoed, meldt nieuwssite tagesschau.de. Voor grotere bedrijven gelden andere percentages. De ministers van Financiën en Economische Zaken, Scholz en Altmaier, komen later deze week met de details van het steunpakket.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger