Duitsland en Europa
De uitbreiding van de Europese Unie

Achtergrond - 1 november 2002

De Europese Unie staat aan de vooravond van de meest ingrijpende uitbreiding sinds het begin van het Europese integratieproces in 1951. Acht landen uit Midden-, Oost-Europa en de Zuid-Europese staten Cyprus en Malta, zullen op 1 mei 2004 zijn toegetreden tot de Unie. Deze groei van vijftien naar 25 landen heeft grote consequenties: met een inwonertal van 450 miljoen mensen vormt de Unie dan de grootste vrijhandelszone in de wereld. Bovendien zal de naoorlogse scheiding van Europa in 'Oost' en 'West' door de uitbreiding definitief achter ons liggen.     


 In het thema 'Duitsland en Europa' blikken we terug op 50 jaar Europese integratie en kijken we vooruit op het Europa na de uibreiding: Hoe ziet Europa er dan uit op het gebied van de politieke organisatie en welke invulling wordt gegeven aan het gezamenlijke veiligheidsbeleid? Daarnaast komen Nederlanders én Duitsers aan het woord over hun nieuwe Europa.

Bijzondere aandacht wordt geschonken aan de consequenties van de uitbreiding voor Duitsland, het land dat zich vanaf de Tweede Wereldoorlog heeft bewezen als motor van de Europese eenwording: Verandert de rol van Duitsland in Europa? Welke rol speelt bovendien de Frans/Duitse as nog in het Europese integratieproces, en hoe ontwikkelt zich de samenwerking met Nederland? 

Bezoekt u dit dossier gerust vaker, want het zal de komende weken worden uitgebreid!  Via de linker navigatiebalk kunt u door het thema klikken.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger