Nieuwsflash
Verloop verkiezingsavond

Achtergrond - 14 september 2006

Gedurende de hele verkiezingsavond deed het Duitslandweb verslag. Wat in het begin nog leek op een winst van de CDU veranderde later in een meerderheid voor de rood-groene coalitie. Leest u hier over het verloop van een zeer spannende avond.

22:30 uur
Rood-groene meerderheid ondanks winst CDU

19:00
CDU loopt verder uit

De laatste prognose: SPD 37,2%, CDU loopt uit naar 39,7%. Groenen zakken naar 8,9%. De FDP blijft op 7,2%. PDS 4,2%. Een rood-groene coalitie komt nu op 46,1%, een zwart-gele coalitie op 46,9%. Als de PDS geen direktmandaat krijgt, zou dit een coalitie van CDU en FDP mogelijk kunnen maken.



18:45 uur
Zwart-geel nu op voorsprong


De SPD blijft volgens de ARD op 37,1%, de CDU loopt uit naar 39,6%. De Groenen komen uit op 9,2 en de FDP blijft op 7,2%. PDS zakt naar 4,1%. Dat betekent dat zwart-geel voor het eerst een kleine voorsprong op rood-groen heeft.

18:00 uur
CDU aan kop, rood-groen ligt voor

Volgens de exit-polls van de ARD zal de CDU de grootste partij worden met 39% van de stemmen. De SPD komt in deze eerste prognose op 37%, de Groenen op 9,5%. Hierdoor ontstaat de situatie, waarin de rood-groene coalitie een kleine meerderheid behoudt, terwijl de SPD niet de grootste partij is. De FDP blijft steken op 7%. De PDS haalt volgens de eerste prognose de kiesdrempel niet en zal waarschijnlijk ook het benodigde derde direktmandaat niet behalen. Gedurende de avond kunnen de verhoudingen nog veranderen.

Eerste reacties fractievoorzitters:

Friedrich Merz (CDU): "Een groot succes, ons doel was het 40% te behalen en het lijkt erop dat het lukt. Dat zou een groot succes zijn."

Ludwig Stiegler (SPD): "Rood-groen heeft een meerderheid bereikt en we willen de coalitie voortzetten."

Kerstin Müller (Groenen): "We zijn trots op het succes. We liggen nu ook voor op de FDP. We willen de rood-groene regering voortzetten."

Roland Claus (PDS): "Deze uitslag is een zware nederlaag voor de PDS. We hopen dat we nog een derde direktmandaat halen."

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger