Regering koopt gestolen gegevens Zwitserse bank

Achtergrond - 2 februari 2010

De kogel is door de kerk. Minister van Financiën Schäuble heeft dinsdag bekendgemaakt dat Duitsland een cd-rom koopt met gegevens van Duitse belastingontduikers. Een informant biedt de gegevens, afkomstig van een Zwitserse bank, aan.

Regering koopt gestolen gegevens Zwitserse bank
© Afb.: Flickr, johnmuk

De vraag die Duitsland de afgelopen dagen bezig hield, is of de aankoop van de cd-rom met gestolen informatie juridisch te rechtvaardigen is.

In 2008 kocht de regering ook al eens gegevens van belastingontduikers. Toen leidde vertrouwelijke informatie van een Liechtensteinse bank tot huiszoekingen bij potentiële fraudeurs. Daarbij werd onder meer de toenmalige bestuursvoorzitter van de Deutsche Post, Klaus Zumwinkel, aangehouden. Het bracht hem ten val. De Duitse overheid betaalde destijds tussen de 4 en 5 miljoen euro voor de geheime informatie. De navorderingen bij belastingontduikers leverden de staat ongeveer 100 miljoen euro op, maar zorgden ook voor spanning in de relatie met belastingparadijs Liechtenstein.

Nu dreigt hetzelfde te gebeuren met Zwitserland. Bondskanselier Angela Merkel noemde de aankoop van de cd-rom ‘juridisch aanvaardbaar’. Zij is bereid de 2,5 miljoen euro op tafel te leggen voor de gegevens en ziet zich gesteund door haar ministers. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble benadrukt dat de kwestie de laatste dagen juridisch voldoende is uitgepluisd, meldde 'Der Spiegel' deze week.

Ook buiten de CDU en de regering wordt de aankoop gesteund. SPD-secretaris-generaal Andrea Nahles lieten weten dat het belang van de Duitse staat in dit geval voorop staat. Rainer Wendt, chef van de Duitse politiebond, riep alle belastingontduikers op zich te melden nog voordat de cd-rom in Duitse handen is.

Niet voor iedereen heiligt het doel de middelen. Meerdere politici hebben de regering gewaarschuwd zich niet in te laten met de informant. Ook enkele partijgenoten van kanselier Merkel vrezen dat de Duitse staat zich met de aanschaf van de informatie tot heler maakt. Een diplomatieke strijd met Zwitserland staat daarbij op het spel. De voorzitter van de Economische Raad van de CDU, Kurt Lauk, ging nog een stap verder: volgens hem moet juist de aanbieder van de gegevens gevangen genomen worden.

De kwestie verdeelt niet alleen de Duitse politiek, ook de Duitse burgers staan niet vierkant achter het besluit van de regering. Uit een enquête van het weekblad 'Stern' blijkt dat 57 procent van de Duitsers voor de aankoop van de cd-rom is. Overigens heeft de Nederlandse staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, om een kopie van de gegevens gevraagd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger