Duitslandweb logo Duitslandweb

Verzet tegen nieuwe coronasoftware voor Duitse gezondheidsdiensten

Kort nieuws - 2 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil dat nog deze maand alle regionale gezondheidsdiensten in Duitsland met een nieuw programma voor het corona-contactonderzoek gaan werken. Maar een deel van de districten wil er niet aan.

Nog maar 140 van de 400 Duitse GGD's gebruikt het programma Sormas, dat is ontwikkeld door het Helmholtz Zentrum für Infektionsforschung. Door het federale stelsel in Duitsland heeft iedere Landkreis (district) eigen beleid en eigen systemen voor het Gesundheitsamt, de gezondheidsdienst.

De systemen kunnen onderling vaak geen gegevens uitwisselen, klaagt de Landkreistag, een koepelorganisatie van de Landkreise. Daarom stuurt een deel van de gezondheidsdiensten de besmettingscijfers bijvoorbeeld nog per fax door naar het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, dat de gegevens centraal bijhoudt. Een ander probleem, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung, is dat duidelijk gerelateerde besmettingen soms niet worden herkend als de besmette personen in verschillende gemeenten geregistreerd zijn. De gezondheidsdiensten kunnen de informatie niet altijd uitwisselen. 

De Landkreistag roept de regering in een brief op om de koppeling van de systemen te verbeteren. Een heel nieuw systeem implementeren, zoals de regering wil, is noch wenselijk, noch haalbaar op dit moment, aldus de belangenbehartiger. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

Regionale omroep NDR maakte een item over softwareprogramma Sormas en de trage implementatie ervan.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger