Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duits ministerie zette wetenschappers onder druk voor lockdown-beleid'

Kort nieuws - 10 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van minister Seehofer zou vorig jaar maart druk hebben uitgeoefend op Duitse wetenschappers om met gegevens te komen die harde coronamaatregelen konden rechtvaardigen. Dat meldt Die Welt op basis van intern mailverkeer tussen het ministerie en de onderzoekers, dat juristen boven tafel hebben gekregen.

Het ministerie vroeg de wetenschappers om informatie voor een intern rapport 'Hoe we Covid-19 onder controle krijgen'. Daarbij ging het onder meer om rekenmodellen voor een worst-case-scenario. In het rapport, dat vorig jaar april al in Duitse media verscheen en op de site van het ministerie is gepubliceerd, was in dat slechtste scenario sprake van meer dan een miljoen doden als er geen maatregelen zouden worden genomen. Ook is in het rapport sprake van een mogelijke meltdown van de Duitse economie. 

Uit de e-mails zou blijken dat er flink veel druk op de wetenschappers - virologen, economen en politicologen - is uitgeoefend om met informatie te komen waarop het ministerie "verdere maatregelen van preventieve en repressieve aard" kon baseren. Die formulering komt van staatssecretaris Markus Kerber. De e-mails, waar die Welt over beschikt, beslaan meer dan 200 pagina's. De onderzoekers zouden binnen vier dagen met gegevens zijn gekomen op basis waarvan het rapport werd geschreven. Het verwijt is nu dat Seehofers ministerie wetenschappers voor politieke doeleinden heeft ingezet en dat een deel van de wetenschappers daaraan heeft meegewerkt.

De instituten die meewerkten zijn onder meer het Robert Koch Institut (RKI), vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, en economisch instituut RWI. Het RKI zou hebben voorgesteld te werken met zijn inschatting van een sterfte van 0,56 procent van de besmette personen. Dat staat ook in het rapport. Een medewerker van het RWI zou voor een sterftepercentage van 1,2 procent hebben gepleit, omdat de cijfers "beter slechter dan goed" moesten worden voorgesteld. Ook wordt in het rapport, gebaseerd op adviezen van de wetenschappers, het idee geopperd gebruik te maken van beelden waarin mensen met hun ernstig zieke familieleden tevergeefs op een ziekenhuisbed wachten, zodat die uiteindelijk een pijnlijke dood sterven. Daarmee moest "de gewenste schokwerking" onder de bevolking worden gecreëerd. Verder meldt het rapport dat het "sterk aanwezige gevoel van machteloosheid moet worden beteugeld door de indruk van een sterke staatsinterventie".

Staatssecretaris Kerber liet in een reactie in Die Welt weten dat de aanbevelingen waren bedoeld om "concrete problemen" aan te pakken en "een worst-case-scenario te verhinderen". Opvallend is dat Nederlandse media als de NOS, de Volkskrant en de Telegraaf berichten over de zaak en dat grote Duitse nieuwssites als Tagesschau.de, Der Spiegel, FAZ.net en Süddeutsche.de er woensdagochtend nog geen melding van hebben gemaakt. Andere Duitse media berichten beperkt over de scoop van Die Welt. Lees meer bij Frankfurter RundschauFocus Online, Nordbayern.de, Die Welt (betaalmuur), nos.nlvolkskrant.nl en Telegraaf.nl

Reacties

T.v.Vlijmen - 10 februari 2021 15:16

Is de lock down/ avondklok dan een doel opzich?
Een doel waarvoor de waarheid gebogen kan worden.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger