Duitslandweb logo Duitslandweb

Aan Nederland grenzende Duitse regio's willen meer vaccins

Kort nieuws - 11 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een aantal Duitse regio's aan de Nederlandse en Belgische grens wil voorrang krijgen bij het vaccineren. Omdat in Nederland en België het aantal besmettingen hoger ligt, stijgt ook bij hen het aantal infecties, zeggen ze.

De regio's Borken, Euskirchen, Heinsberg, Kleve, Viersen en de stadsregio Aken willen meer vaccins geleverd krijgen, schrijven ze in een brief aan minister-president Laschet van Noordrijn-Westfalen en de deelstaatminister van Gezondheid Laumann. Sinds het begin van de coronapandemie hebben de Duitse regering en de deelstaat Noordrijn-Westfalen de grenzen met Nederland en België open gehouden. Dat heeft consequenties voor de mensen die in de grensstreek wonen, schrijven de regiobestuurders.

Hoewel in Duitsland strenge test- en quarantaineregels gelden voor reizigers uit Nederland en België, staan de meeste deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, zogenoemd 'klein grensverkeer' wel toe: Nederlanders en Belgen die minder dan 24 uur in Duitsland blijven, mogen zonder test of quarantaine de grens over. Maar Nederland en België hebben duidelijk meer besmettingen. Dat leidt tot corona-import, aldus de bestuurders: het aantal infecties in hun regio's is hoger dan in vergelijkbare Duitse regio's verder van de grens. Daarom willen ze meer vaccins geleverd krijgen en hun inwoners sneller kunnen inenten. Lees meer bij Münsterlandzeitung.de en 1Limburg.nl

De meeste Duitse deelstaten staan kort verkeer van maximaal 24 uur over de grens toe. Nederland maakt deze uitzondering niet. Mensen die in Duitsland zijn geweest zonder geldige reden als noodzakelijk werk of familiebezoek, moeten bij terugkeer in Nederland volgens de Nederlandse reisregels 10 dagen in quarantaine. Lees meer over de Nederlandse en Duitse coronareisregels in ons artikel 'Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland wordt weer hoogrisicogebied. Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

Het chocoladestrooisel

Het chocoladestrooisel

Voor hagelslag wilden de kinderen van Merlijn Schoonenboom wel mee naar Nederland. Maar 'Hollandse producten' blijken ook in Duitsland te koop.

Lees meer

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Gesprek: Op weg naar een nieuwe herinneringscultuur?

Hetty Berg (Joods Museum Berlijn) en Yra van Dijk (Universiteit Leiden) over de Nederlandse en Duitse herinneringscultuur.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger