Duitslandweb logo Duitslandweb

Aan Nederland grenzende Duitse regio's willen meer vaccins

Kort nieuws - 11 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een aantal Duitse regio's aan de Nederlandse en Belgische grens wil voorrang krijgen bij het vaccineren. Omdat in Nederland en België het aantal besmettingen hoger ligt, stijgt ook bij hen het aantal infecties, zeggen ze.

De regio's Borken, Euskirchen, Heinsberg, Kleve, Viersen en de stadsregio Aken willen meer vaccins geleverd krijgen, schrijven ze in een brief aan minister-president Laschet van Noordrijn-Westfalen en de deelstaatminister van Gezondheid Laumann. Sinds het begin van de coronapandemie hebben de Duitse regering en de deelstaat Noordrijn-Westfalen de grenzen met Nederland en België open gehouden. Dat heeft consequenties voor de mensen die in de grensstreek wonen, schrijven de regiobestuurders.

Hoewel in Duitsland strenge test- en quarantaineregels gelden voor reizigers uit Nederland en België, staan de meeste deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, zogenoemd 'klein grensverkeer' wel toe: Nederlanders en Belgen die minder dan 24 uur in Duitsland blijven, mogen zonder test of quarantaine de grens over. Maar Nederland en België hebben duidelijk meer besmettingen. Dat leidt tot corona-import, aldus de bestuurders: het aantal infecties in hun regio's is hoger dan in vergelijkbare Duitse regio's verder van de grens. Daarom willen ze meer vaccins geleverd krijgen en hun inwoners sneller kunnen inenten. Lees meer bij Münsterlandzeitung.de en 1Limburg.nl

De meeste Duitse deelstaten staan kort verkeer van maximaal 24 uur over de grens toe. Nederland maakt deze uitzondering niet. Mensen die in Duitsland zijn geweest zonder geldige reden als noodzakelijk werk of familiebezoek, moeten bij terugkeer in Nederland volgens de Nederlandse reisregels 10 dagen in quarantaine. Lees meer over de Nederlandse en Duitse coronareisregels in ons artikel 'Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger