Duitslandweb logo Duitslandweb

'Duitse coronahulp gebruikt voor financiering terrorisme'

Kort nieuws - 15 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Er zijn aanwijzingen dat de Duitse coronahulp voor bedrijven en zzp'ers in zeker drie gevallen is gebruikt voor de financiering van terrorisme in het Midden-Oosten. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag.

De coronasteun van de bondsregering zou ook bij islamistische terroristen terecht zijn gekomen. Alleen al in de deelstaat Berlijn doet justitie onderzoek naar meer dan 60 personen en moskeeverenigingen, meldt de Welt am Sonntag. De onderzoekers vermoeden dat er een of meerdere bendes achter zitten. In zeker drie gevallen zou er sprake zijn van de financiering van terrorisme in het Midden-Oosten.

Bovendien zouden leden van de onlangs in Berlijn verboden salafistische en antisemitische vereniging Jama’atu en de als haatprediker bekend staande Ahmad Armih coronasteun hebben ontvangen. Ook hier zou het om fraude gaan.

Daarnaast zijn valse aanvragen ingediend voor beschermingsmateriaal, medicijnen en vaccins. In heel Duitsland zouden in totaal 25.000 gevallen van fraude met coronasteun worden onderzocht, meldt het Redaktionsnetzwerk Deutschland. In totaal zou het bij de onderzochte fraudegevallen om rond een miljoen euro gaan. Daarvan zou 250.000 euro bij de onderzoeken inmiddels zijn teruggevonden, meldt de Welt am Sonntag. 

Vorige week werd in verband met de fraude-onderzoeken de uitkering van de coronasteun van de overheid tijdelijk stopgezet. Fraude met subsidies kan in Duitsland met een gevangenisstraf van vijf jaar en in ernstige gevallen van tien jaar worden bestraft. Lees meer bij Die Welt en RND.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger